Back to Blog

AFM verhoogt toezicht op groene claims van bedrijven

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) versterkt haar toezicht op de echtheid van groene beleggingen en de naleving van duurzaamheidswetgeving door bedrijven. In het nieuwe jaarverslag benadrukt de AFM dat ook ondernemingen moeten vergroenen en zich aan de regels houden. Deze toezichtsverscherping ook een belangrijk signaal voor de vastgoedsector, die verantwoordelijk is voor bijna 40% van de CO2-uitstoot.

Vanaf 1 januari 2024 worden transparantieregels omtrent duurzaamheidsinformatie (ESG) voor grote beursgenoteerde ondernemingen aangescherpt door de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dit moet meer inzicht geven in de impact van klimaatverandering op de waardeontwikkeling van bedrijven en hun effect op het milieu. De AFM heeft een verkenning uitgevoerd naar de huidige klimaatrapportage en assurance, en concludeert dat er nog veel werk aan de winkel is om aan de nieuwe eisen te voldoen.

Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat de helft van de 27 onderzochte ondernemingen onvoldoende rapporteert over negatieve milieu- en sociale effecten. Ook is de meerderheid niet transparant over de (financiële) gevolgen van klimaatverandering en de energietransitie voor hun bedrijfsvoering. Daarnaast is de helft van de ondernemingen onduidelijk over hoe ze hun klimaatdoelstellingen willen realiseren.

Begin op tijd met het verzamelen van beschikbare en betrouwbare duurzaamheidsinformatie

Om te voldoen aan de CSRD, dienen bedrijven een duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen of bij te werken en processen en systemen in te richten om duurzaamheidsdoelstellingen te meten en te bereiken. Het is essentieel dat ondernemingen hier tijdig in investeren, aangezien ze over 9 maanden al over deze informatie moeten rapporteren.

De begrijpelijkheid van accountants' assuranceverklaringen over duurzaamheid kan beter. Accountants moeten de uitdagingen en dilemma's rondom de toepassing van de CSRD transparant maken in hun assuranceverklaring, zodat er meer duidelijkheid ontstaat over de aard en diepgang van de uitgevoerde werkzaamheden.

Investeringen in deskundigheid en capaciteit rondom duurzaamheidsverslaggeving en assurance zijn van groot belang, zowel voor ondernemingen als voor accountantsorganisaties. De externe accountant geeft 'assurance' over de duurzaamheidsinformatie, en het aantal assurance-opdrachten zal aanzienlijk toenemen door de uitbreiding van de regels.

Vanaf 2025 is de CSRD van toepassing op alle grote ondernemingen, gevolgd door middelgrote en kleine beursgenoteerde ondernemingen in 2026. Dit betekent dat niet alleen deze bedrijven, maar ook hun ketenpartners, zoals leveranciers, hun duurzaamheidsinformatie op orde moeten hebben.

Klik hier voor het jaarverslag van de AFM.


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module