Back to Blog

'Banken willen meer inzicht in werkelijke energieverbruik'

Nederlandse banken intensiveren hun inspanningen om hypotheekklanten aan te moedigen hun woning te verduurzamen en het energielabel te verbeteren. Met gratis energiebesparingsadviezen en aantrekkelijke ‘groene’ hypotheekproducten, zoals lagere rentetarieven, hopen banken huiseigenaren over te halen om energiebesparende maatregelen te nemen. Ondertussen wordt inzicht in het werkelijke energieverbruik van vastgoed steeds belangrijker - dat wijkt vaak af van wat het label voorspelt.

Dit blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad.

Niet alleen Europese regels, ook financiële voordelen drijven actie

Volgens Dirk Schoenmaker, hoogleraar banking and finance aan de Rotterdam School of Management, zijn Europese regelgeving en duurzaamheidseisen niet de enige drijfveren achter deze campagne. “Een woning met een beter energielabel zorgt voor een stabielere hypotheekportefeuille,” stelt Schoenmaker. “Het geeft banken een beter inzicht in de waarde van hun vastgoedleningen.”

Energielabels beïnvloeden verkoopwaarde aanzienlijk

Onderzoek van het Kadaster heeft aangetoond dat de verkoopwaarde van woningen met een beter energielabel substantieel hoger ligt. Het verschil in gemiddelde verkoopprijs tussen woningen met energielabel A en G is tussen 2020 en 2023 meer dan verdubbeld, van €60.000 naar €140.000. Dit geeft banken een extra financiële prikkel om huiseigenaren te stimuleren hun energielabel te verbeteren.

Werkelijke energieverbruik verschilt van theoretische verwachtingen

Hoewel banken focussen op energielabels, toont onderzoek van Rabo Research uit 2023 aan dat het werkelijke energieverbruik vaak afwijkt van wat het label voorspelt. Gedrag blijkt hierbij een cruciale factor. Bij woningen met een slecht label is het energieverbruik vaak lager dan verwacht, terwijl goed geïsoleerde huizen juist meer verbruiken dan voorspeld. Dit komt volgens de onderzoekers doordat bewoners van goed geïsoleerde huizen minder geneigd zijn om zuinig om te gaan met energie.

De intensivering van de verduurzamingscampagne door banken lijkt dus niet alleen gericht op het voldoen aan regelgeving, maar ook op het verlagen van risico’s en het versterken van de portefeuillewaarde door middel van energie-efficiëntie.

Klik hier voor het volledige artikel


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module