Back to Blog

Blue Module introduceert ESG BasicScan: Direct inzicht in ESG-prestaties van gebouwen

Afbeelding van de ESG BasicScan die mei 2023 door Blue Module werd geĆÆntroduceerd

Blue Module lanceert de ESG BasicScan, een geavanceerde tool voor snel inzicht in ESG-impact van vastgoedportefeuilles. Gebaseerd op openbare data, analyseert het energieverbruik en CO2-uitstoot, biedt het sociale indicatoren en ondersteunt het ESG-regulering zoals CSRD en SFDR en het waarderen van de ESG-aspecten van een gebouw bij vastgoedtaxaties.

De ESG BasisScan analyseert en vertaalt actuele energieverbruiksgegevens naar CO2-uitstoot met behulp van een CRREM-analyse. Zo krijgen investeerders inzicht in de carbon footprint van hun volledige portefeuille en kunnen ze de duurzaamheid van hun investeringen beoordelen. De focus op 'Energie' (E) wordt aangevuld met inzichten in de 'Sociale aspecten' (S), waarbij de BasicScan indicatoren weergeeft zoals leefbaarheidsmeter, walkscore, hittestress, overstromingsrisico en risico op natuurbranden.

Voldoen aan SFDR en CSRD

Jan Willem de Graaf, CTO van Blue Module: "We hebben de BasicScan ontwikkeld tegen de achtergrond van toenemende ESG-regulering zoals de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Met de BasicScan krijgen vastgoedbedrijven snel en gemakkelijk toegang tot actuele ESG-informatie over hun portefeuille die onmiddellijk kan worden vergeleken met toonaangevende standaarden zoals CRREM en snel gerapporteerd bijvoorbeeld voor SFDR of CSRD. Ook voldoet de BasicScan aan de toenemende vraag van taxateurs naar ESG-informatie bij waarderingen."

CRREM is een methode die steeds vaker wordt gebruikt in de vastgoedsector, onder andere door grote beleggers zoals het ABP, om de werkelijke CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving te meten en te relateren aan de doelstellingen van Parijs. Het is een krachtig instrument dat, in tegenstelling tot energielabels, inzicht geeft in het werkelijke gedrag van de gebruikers van vastgoed.

Het werken aan 'E' (Energie) is echter niet mogelijk zonder inzicht in de 'S' (Sociale aspecten). Daarom biedt de BasicScan ook indicatoren zoals leefbaarheidsmeter, walkscore, hittestress, overstromingsrisico en risico op natuurbranden.

Verrijken met exclusieve ESG-informatie

De Graaf: "De BasicScan is een eerste stap. Onze aanpak stelt ons echter in staat om verder te gaan en nog meer unieke ESG-data te verzamelen, zoals energiegegevens van slimme meters, luchtkwaliteit en feedback van huurders. Dit biedt nog dieper inzicht en ondersteunt betere besluitvorming." Naast monitoring biedt Blue Module een uitgebreid vierstappenproces dat bestaat uit de BasicScan, Verder Meten, Interpreteren en Verbeteren, en Rapporteren.

De Graaf: "De software ondersteunt ESG proces- en projectmanagement op basis van de meest toonaangevende standaarden en benchmarks zoals BREEAM, WELL en GRESB. Deze standaarden bieden een praktische aanpak voor ESG-projecten die direct kan worden gekoppeld aan regulering zoals CSRD en SFDR. Ook een certificeringstraject kan op deze manier worden doorlopen."


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module