‘Coalition of the willing’ nodig om de tegenwind tegen ESG te bestrijden

Dit is een cruciaal jaar voor duurzaamheid, nu de tegenwind in de Verenigde Staten leidt tot een heroverweging van alles wat met ESG te maken heeft. Die heroriëntatie zou kunnen uitmonden in een positieve transitie, zo waren de experts het eens tijdens de bijeenkomst 'Positive change in the Dutch real estate market' van Real Asset Media, die gisteren in Amsterdam plaatsvond en werd georganiseerd door Blue Module.
“ESG is de grootste revolutie sinds de industriële revolutie en het gaat om het bouwen aan een betere wereld,” zei Paul Wessels, oprichter van Blue Module. “Dit is hét moment om een ‘coalition of the willing’ te vormen, en ik vind het bemoedigend dat veteranen in de sector zeggen dat zij niet meer zouden investeren in gebouwen die niet ESG-compliant zijn.”
Er is veel aandacht geweest voor het feit dat bedrijven en banken zich publiekelijk terugtrekken uit ESG-verplichtingen en samenwerkingsverbanden. Maar het is belangrijker om te kijken naar wat er werkelijk in de markt gebeurt.
“Ze trekken zich dan wel terug uit samenwerking en gezamenlijke initiatieven, maar bij hun eigen investeringen maken ze wél de juiste keuzes – dat stemt mij optimistisch,” aldus Wessels.
“Er heerst enige paniek over de huidige ESG-tegenwind, met suggesties om het te hernoemen naar ‘verantwoord’, ‘duurzaam’ of ‘impact investing’, alsof het een marketingprobleem is,” zei Anouk Donkervoort, Head of ESG and Sustainability, EMEA Lead Climate Risk bij Cushman & Wakefield. “Maar rebranding biedt alleen maar munitie aan de tegenstanders. Hervormen, niet ontwijken, is de juiste weg.”
De definitie van duurzaamheid was ooit eenvoudig: voldoen aan de behoeften van de huidige generatie zonder die van toekomstige generaties in gevaar te brengen. Maar inmiddels raken de beperkte natuurlijke hulpbronnen op. We leven in het tijdperk van ‘drill, baby, drill’, maar “op een gegeven moment is er gewoon niets meer om te boren,” aldus Donkervoort.
De bedrijven die hun ESG-doelstellingen nu publiekelijk loslaten, “zijn vaak de bedrijven die duurzaamheid zagen als een kortetermijnmiddel om geld te verdienen,” zei Donkervoort. “Maar wat hun motivatie ook was – zelfs als ze het deden voor de show in plaats van uit overtuiging – ze deden wel het juiste.”
We staan dus op een kantelpunt: positieve verandering is noodzakelijk en moet worden geleid door mensen met een langetermijnvisie. De huidige leiders moeten proactief zijn en de vastgoedsector door de transitie naar een beter systeem loodsen, in plaats van die verantwoordelijkheid door te schuiven naar toekomstige generaties.
“Die verandering had eigenlijk gisteren al moeten plaatsvinden, maar ze moet nu gebeuren,” aldus Donkervoort. “We moeten nu zélf eigenaarschap nemen over die noodzakelijke transitie, in plaats van te wachten tot de jongere generaties het voor ons oplossen – dat is gewoon wegduiken.”
Gezondheid en welzijn worden steeds belangrijker en maken inmiddels onderdeel uit van de essentiële vereisten waaraan een gebouw moet voldoen. De focus verschuift van regelgeving naar een meer mensgerichte benadering.
“Vastgoed is het krachtigste middel om sociale verbindingen te creëren, en het moet een revolutie ondergaan: van een operationele mindset naar een manier van denken die draait om menselijke ervaringen,” zei Daniele Di Fausto, oprichter en CEO van Global eFM. “We moeten ervaringen ontwerpen in plaats van alleen gebouwen, met flexibele ruimtes die zich aanpassen aan verschillende omstandigheden. Gebouwen moeten zich aanpassen aan mensen, niet andersom.”