Back to Blog

CSRD: Voorbereiden op de toekomst van duurzaamheidsverslaggeving

In december 2022 heeft de Europese Commissie met de goedkeuring van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) een belangrijke stap gezet om de kwaliteit, vergelijkbaarheid en transparantie van duurzaamheidsverslaggeving te verbeteren. In de recent gepubliceerde whitepaper legt de NBA uit wat de impact van deze richtlijn is op grote bedrijven en hoe zij zich hier tijdig op kunnen voorbereiden. De publicatie bevat ook nuttige informatie voor het MKB en organisaties in de publieke sector, inclusief een praktisch stappenplan.

Duurzaamheid is een grote uitdaging voor onze samenleving en heeft invloed op alle aspecten van het bedrijfsleven. Hoewel 90% van de 100 grootste Nederlandse bedrijven in 2022 al rapporteerde over hun duurzaamheidsprestaties, waren deze rapportages moeilijk te vergelijken door het gebruik van verschillende raamwerken. Met de CSRD worden sommige bedrijven vanaf 2024 verplicht om duurzaamheid in hun bedrijfsvoering te integreren, hierover te rapporteren en deze rapportage te laten controleren.

De whitepaper is geschreven omdat de CSRD bedrijven vanaf 2024 verplicht om over duurzaamheid te rapporteren, wat leidt tot meer werkzaamheden. Het is belangrijk dat bedrijven goed voorbereid zijn op de CSRD, omdat duurzaamheidsinformatie vaak nog onduidelijk is en aanvullende competenties vereist.

De publicatie eindigt met een stappenplan dat praktische handvatten biedt voor rapporterende organisaties. Het stappenplan kan worden gebruikt of gedeeld met bedrijven, die op basis daarvan hun uitvoering ervan kunnen plannen en aanpassen.

De whitepaper is tot stand gekomen in samenwerking met het lectoraat Future-proof Auditor van Zuyd Hogeschool en de NBA-werkgroep Digitale Transformatie van Accounttech.

Klik hier op het whitepaper te downloaden


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module