Back to Blog

Dubbele materialiteit: ESG-gehalte vastgoedbedrijven onder spotlight

ESG-regulering eist ongekende openheid van vastgoedbedrijven: milieu-impact én financiële risico's staan daarbij centraal.

De Sustainable Finance Disclosure Directive (SFDR) en Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), plus de Taxonomieverordening staan momenteel in de vastgoedwereld in het middelpunt van de belangstelling. Zeker nu de ESRS-standaarden, onderdeel van CSRD, recent zijn aangenomen betekent dit dat er iets grondig verandert aan de manier waarop bedrijven bewijzen dat ze duurzaam ondernemen.

Door de ESG-regelgeving moeten vastgoedbedrijven duidelijker zijn over hun activiteiten. Ze moeten duidelijk maken hoe Environmental, Social en Governance (ESG)-factoren de waarde van hun vastgoed bepalen en hoe hun activiteiten invloed hebben op de wereld en het milieu. 

Binnen het bedrijf betekent dit dat ze in jaarverslagen en andere rapporten moeten aangeven hoe deze zaken hun beslissingen en waarderingen beïnvloeden. Dit is vooral van belang voor investeerders, aandeelhouders en kredietverstrekkers. 

Voor de buitenwereld moeten ze openbare rapporten maken over hun invloed op het milieu en de samenleving.

Dubbele materialiteit

Dit komt voor uit de idee van "dubbele materialiteit". Dit houdt in dat bedrijven enerzijds moeten kijken hoe ze de wereld beïnvloeden en anderzijds hoe gebeurtenissen in de wereld invloed hebben op hen. Op basis van deze tweevoudige kijk kiezen ze onderwerpen voor hun rapportage. Deze onderwerpen helpen ze ook bij het opstellen van hun toekomstige plannen. Het is belangrijk dat verschillende afdelingen binnen het bedrijf hierbij samenwerken.

Een grote uitdaging in dit alles is het verzamelen van de juiste gegevens. Veel bedrijven vinden het lastig om alle benodigde informatie te verzamelen en te rapporteren volgens de nieuwe regels. Cruciaal daarbij is objectivering over welke onderwerpen je precies moet rapporteren, om te bepalen dit veel, weinig of nauwelijks impact heeft op de waarde van je vastgoed en op de maatschappij en het milieu. 

Samenvattend:  de druk op vastgoedbedrijven neemt snel toe aan te tonen hoe ze bijdragen aan een  duurzamere, transparante toekomst.

De ESG-Accounting software van Blue Module stelt opdrachtgevers in staat snel te bepalen welke ESG-onderwerpen veel, weinig of geen invloed hebben op de waarde van het vastgoed en op samenleving en milieu. Op basis hiervan kan worden gerapporteerd naar aandeelhouders, bank, overheid of naar het publiek, in elk gewenst format.


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module