Back to Blog

EU kijkt naar functioneren van ESG rating markt

De Europese Commissie (EC) is een gerichte raadpleging gestart over de werking van de markt voor ESG-ratings in de Europese Unie en over het meewegen van ESG-factoren in kredietratings. Afhankelijk van de lessen die uit de effectbeoordeling worden getrokken, wordt het eerste kwartaal van 2023 eventuele regulering verwacht. De raadpleging is ook voor de vastgoedwereld van groot belang.

De gerichte raadpleging over ratings op het gebied van milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur (ESG) en over duurzaamheidsfactoren in ratings is een integrerend onderdeel van de vernieuwde strategie voor duurzame financiering die de Europese Commisie in juli 2021 heeft goedgekeurd. Zowel kredietratings als ESG-ratings zijn adviezen die door gespecialiseerde bureau's worden verstrekt en door financiële instellingen en professionele beleggers worden gebruikt, zo schrijft de RICS in een persbericht van 13 juni.

Relevantie van ESG

Met de groeiende belangstelling voor ESG criteria hebben beleggers een manier nodig om de ESG prestaties van een bedrijf objectief te beoordelen. ESG ratings zijn bedoeld om beleggers te helpen financieel belangrijke ESG risico's voor een bedrijf op te sporen en te begrijpen. Bedrijven worden beoordeeld op basis van publiek beschikbare informatie zoals mediabronnen en jaarverslagen, waarbij scores worden gegeven voor elk materieel 'E', 'S' en 'G' onderwerp, naast een totaalscore.
Deze unieke scores worden door beleggers gebruikt als een proxy voor de ESG prestaties. Van bedrijven die goed scoren op ESG-metriek wordt aangenomen dat ze beter anticiperen op toekomstige risico's en kansen, meer geneigd zijn tot strategisch denken op langere termijn, en gericht zijn op waardecreatie op lange termijn.

Lees meer op de RICS-website

 

 


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module