Back to Blog

EU neemt baanbrekende duurzaamheidsrapportage standaarden aan

De Europese Commissie heeft op 31 juli de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) aangenomen, wat een cruciale stap betekent in de richting van uitgebreide duurzaamheidsrapportage binnen de EU. Deze nieuwe standaarden, die in werking treden vanaf het financiële jaar 2024, zullen invloed hebben op meer dan 50.000 bedrijven, inclusief grote vastgoedbedrijven, en zorgen voor meer gedetailleerde rapportage over milieu, mensenrechten en sociale normen.

Voor grotere vastgoedbedrijven heeft dit meteen gevolgen: ESRS, onderdeel van de Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD) zal meteen gaan gelden voor alle beursgenoteerde bedrijven, bedrijven van openbaar belang en bedrijven die aan twee van deze drie criteria voldoen:

  • Meer dan 250 medewerkers
  • Meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar
  • Meer dan 20 miljoen euro op de balans

Hoewel de aankondiging van deze mijlpaal over het algemeen werd toegejuicht, hebben investeerdersgroepen die zich richten op duurzaamheid hun zorgen geuit over een recente beslissing van de EU Commissie. Deze beslissing betrof het versoepelen van verschillende aspecten van de nieuwe regels, in het bijzonder het schrappen van de verplichting voor veel van de CSRD's duurzaamheidopenbaarmakingen, een aspect dat behouden bleef in de aangenomen ESRS. De CSRD, die naar verwachting vanaf begin 2024 in werking treedt, vormt een belangrijke herziening van de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) uit 2014, het huidige kader voor duurzaamheidsrapportage van de EU. De nieuwe regels zullen een aanzienlijke uitbreiding betekenen, waarbij meer dan 50.000 bedrijven duurzaamheidsdisclosures moeten gaan verstrekken, een forse toename ten opzichte van de huidige 12.000 bedrijven. Bovendien worden er gedetailleerdere rapportagevereisten geïntroduceerd over de impact van bedrijven op het milieu, mensenrechten, sociale normen en risico's gerelateerd aan duurzaamheid.

Klik hier om meer te lezen.

 

 


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module