Back to Blog

Expo Real: Sterke groei van Artikel-9 ESG-fondsen

Expo Real 2022 staat in het teken van Environmental Social Governance (ESG). Een ongekend aantal meetings heeft ESG als onderwerp. Ook zijn steeds meer asset managers bezig met zogenoemde Artikel-9 fondsen die zeer hoog moeten scoren wat betreft doelstellingen voor ESG en dat ook hard moeten bewijzen. Dit geldt voor alle soorten vastgoed, of het nu om kantoren, winkels, bedrijfsruimten of woningen gaat.

Het meten van ESG-prestaties is een zeer actueel onderwerp op Expo. En dat gaat niet allen over het meten van de energieprestaties van vastgoed (de 'E'), maar ook over het meten van prestaties rond gezondheid en welzijn (de 'S').

Tijdens een forumdiscussie getiteld Impact Investing, ESG & Sustainable Investment, georganiseerd door Real Asset Live waren sprekers Vincent Bryant (Deepki), Maximilian Riede (Swiss Life), Jens Böhnlein (Commerz Real), Sebastian Kreutel (PWC), Jan Petr (Schroders Capital) en Paul Wessels (Blue Module) het eens dat de komende twee jaar de snelste slagen in ESG kunnen worden gemaakt  met de E (energie, broeikasgas-emissies). Met de snel gestegen energieprijzen is investeren in 'E' - en het meten daarvan - een 'no-brainer'. Tegelijk was de conclusie van de sprekers in het forum dat partijen die slagen kunnen maken met het verbeteren van de 'S' (gezondheid, welzijn) in hun portefeuille de winnaars zullen blijken te zijn.

Op de beursvloer werd ook veel gesproken over de opkomst van zogenoemde Artikel-9 fondsen, die momenteel groeien als kool. Volgens de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)  gaat het hier om vastgoedbeleggingen die een daadwerkelijke bijdrage leveren aan een milieu- en/of sociale doelstelling, die geen schade toebrengt aan andere milieu- en/of sociale doelstellingen en waarbij de onderneming waarin wordt belegd voldoet aan minimale good governance standaarden. Aanbieders van artikel 9 producten moeten duidelijk maken hoe de (onderliggende) beleggingen vallen binnen de definitie van een duurzame belegging als bedoeld in de SFDR. En, ook niet onbelangrijk, bij een artikel 9 product dient sprake te zijn van een concrete en meetbare duurzame doelstelling.


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module