Back to Blog

Groeiend aantal partners van DGBC voldoet aan verplichting energielabel

Tegen eind december 2022 bleek dat 85 procent van de partners die in een kantoorgebouw zonder andere functie zaten, voldeden aan de verplichting voor een energielabel. Dat meldt de Dutch Green Building Council (DGBC).

Sinds 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen voldoen aan een minimale energie-efficiëntie van energielabel C. In 2021 heeft DGBC voor het eerst een evaluatie uitgevoerd onder haar partners. De uitkomst was dat de partners van DGBC verder zijn dan de rest van Nederland, maar dat nog niet alle partners aan deze verplichting voldeden. 

Dit benadrukt het feit dat er nog stappen gezet moeten worden, aangezien recente berichtgeving suggereert dat er mogelijke sluitingen van kantoorgebouwen zullen plaatsvinden die niet voldoen aan label C, omdat ze niet voldoen aan de wettelijke eisen.

Beginpunt

DGBC signaleert dat het belangrijk is om op te merken dat energielabel C slechts de eerste stap is in de striktere energie-efficiëntie-eisen voor gebouwen. Volgens de Energy Performance of Buildings Directive IV (EPBD-4) zullen er in de komende jaren steeds strengere eisen aan energielabels van gebouwen worden gesteld, waarbij de slechtste labels zullen verdwijnen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft recent het energielabel voor de renovatiestandaard gepresenteerd, wat neerkomt op een energielabel A++ of A+++. Er is nog een aangepaste berekeningswijze van het label voor de EPBD, maar hoe de labelklassen eruit zullen zien is nog niet helemaal duidelijk. Het Ministerie heeft wel al een vast einddoel en een vast aantal kWh/m2 vastgesteld voor de Paris Proof-waarden, los van de labelklassen die uit de harmonisatie zullen komen.

Lees hier het volledige persbericht van de DGBC.


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module