Back to Blog

ING: Klimaatrisico's kunnen prijzen plots doen dalen

Jan van der Doelen (ING), Jaap van Rhijn (Innax), Paul Wessels (Blue Module), Richard Pietersen (MVGM Taxaties) en Rutger Schuur (DGBC) tijdens een bijeenkomst van Sociƫteit Vastgoed in het hoofdkantoor van ING op 14 juli 2023

Klimaatverandering vergroot de risico’s op schade aan woningen (en ander vastgoed, red.) door bijvoorbeeld wateroverlast, droogte, hitte en overstroming. Bijvoorbeeld woningkopers prijzen deze zogenaamde fysieke klimaatrisico’s nu beperkt in.

Tijdens een bijeenkomst van Sociëteit Vastgoed op 14 juli schetste Sophie Kraaijeveld, Sector Banker Real Estate bij ING Real Estate Finance drie verklaringen die een obstakel vormen voor het inprijzen van klimaatrisico’s: het gevoel van urgentie om klimaatrisico’s mee te wegen ontbreekt, de risico’s zijn moeilijk in te schatten en het ontbreekt aan kennis over het mogelijk hoge eigen financiële risico in geval van klimaatgerelateerde schade. In de nabije toekomst kan de rol van klimaatrisico’s op de vastgoedmarkt snel toenemen, bijvoorbeeld als er een standaardmethodiek beschikbaar komt om fysieke klimaatrisico’s in te schatten. De Dutch Green Building Council (DGBC) lanceerde daartoe recentelijk een methodiek.

De bijeenkomst op 14 juli op het ING-hoofdkantoor ging over de toepassingen en uitvoeringen van de kosten en invulling van verduurzamen. Wat betekent dit voor jou als eigenaar, beheerder of belegger? Wat is verplicht en hoever zijn we in Nederland in de sector? Wat worden de nieuwe beleidsregels en wat zijn de kosten én opbrengsten? Sprekers  waren Jan van der DoelenClaudia van HaeftenRichard Pietersen, Jaap van Rhijn, Rutger SchuurJip van Grinsven en Paul Wessels.

Klik hier voor het volledige rapport van ING over klimaatrisico's.


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module