Back to Blog

Nederlandse staat brengt als eerste groene staatslening in overeenstemming met EU-taxonomie

Nederland is het eerste Europese land dat zijn kader voor groene obligaties aanpast aan de regels voor duurzame investeringen van de Europese Unie.

Deze aanpassing, die door het Ministerie van Financiën op 10 mei bekend werd gemaakt, is een belangrijke stap in de trend dat financiering steeds meer wordt gekoppeld aan zogenoemde ESG-standaarden. Ook de vastgoedsector krijgt hier steeds meer mee te maken.

Op 14 juni 2022 heropent de Nederlandse staat de Groene DSL 2040 met het doel om tussen de €4 tot 5 miljard op te halen. In verband met deze heropening is het Green Bond Framework geactualiseerd. Deze sluit nu aan bij de nieuwe EU Taxonomie.

De Groene DSL 2040 is de eerste groene EU staatsobligatie, die voor de economische activiteiten die zijn opgenomen in de huidige EU Taxonomie Climate Delegated Act, volledig aansluit bij de EU Taxonomie. Een onafhankelijke partij heeft geoordeeld dat het geactualiseerde raamwerk geloofwaardig en betekenisvol is en de bestedingscategorieën in lijn zijn met de EU Taxonomie.

Bij deze heropening wordt gebruik gemaakt van de Dutch Direct Auction (DDA) methode. Groene investeerders kunnen voorrang krijgen bij allocatie door de toepassing van de green investor rule. Voorafgaand aan de veiling op 14 juni zal het Agentschap het geactualiseerde Green Bond Framework presenteren aan potentiële investeerders. De Nederlandse Staat beoogt met de heropening van de Groene DSL 2040 een robuuste nationale en internationale groene kapitaalmarkt verder aan te moedigen en te ontwikkelen.

Klik hier als je meer wilt weten over Blue Module