RICS: Meer actie nodig op het meten van CO2-uitstoot en adaptatie van internationale standaarden

De vraag naar ESG-proof vastgoed groeit snel, maar tegelijkertijd wordt er te weinig voortgang geboekt met het daadwerkelijk meten van CO2-uitstoot. Daarnaast is er een gebrek aan vaardigheden, kennis en adequate training van professionals op het gebied van duurzaamheid. Het is ook van belang dat er vooruitgang wordt geboekt met mondiale standaarden, zodat vastgoed veel beter vergelijkbaar wordt qua ESG-prestaties.
Dat blijkt uit het RICS Sustainability Report 2024, gebaseerd op meer dan 4.000 reacties van professionals uit 32 landen. Het rapport benadrukt een stijgende vraag naar duurzaam vastgoed. Deze toename beïnvloedt de marktwaarden: ESG-proof gebouwen behalen zowel hogere huurprijzen als verkoopprijzen vergeleken met niet-duurzame panden, aldus het RICS-rapport.
Klimaatbestendigheid blijft onderbelicht
Ondanks de toenemende klimaatrisico's voor de gebouwde omgeving wordt de weerbaarheid van vastgoed tegen extreme weersomstandigheden wereldwijd slechts matig belangrijk gevonden door huurders en investeerders. Regionale verschillen spelen hierbij een grote rol; lokale omstandigheden beïnvloeden de mate waarin klimaatbestendigheid en aanpassingsstrategieën worden gewaardeerd. In Nederland, waar overstromingsrisico's een actueel thema zijn, is er juist wel veel aandacht voor dit onderwerp (Red.).
Beperkte vooruitgang daadwerkelijk meten CO2-emissies
Binnen de vastgoed- en bouwsector is er weinig vooruitgang geboekt op het gebied van het meten van CO2-emissies, zo stelt RICS. Ook wordt de impact op biodiversiteit in een aanzienlijk deel van de projecten wereldwijd niet beoordeeld. Deelnemers aan de enquête noemen hoge initiële kosten van duurzame bouwmethoden en materialen als de grootste obstakels voor brede toepassing. Andere belemmeringen zijn een gebrek aan vaardigheden, kennis en adequate training van professionals.
Noodzaak mondiale standaarden
Het RICS-rapport benadrukt de noodzaak van meer gerichte en beslissende actie om duurzaamheid binnen de gebouwde omgeving te prioriteren. Beleidsmakers worden aangespoord om sectorspecifieke doelstellingen te ontwikkelen die in lijn zijn met nationale klimaatdoelstellingen. Het verplicht stellen van CO2-assessments en het bevorderen van mondiale standaarden, zoals de nieuwste editie van de RICS Whole Life Carbon Assessment (WLCA), kan zorgen voor een gedragsverandering binnen de sector.
Daarnaast is meer aandacht nodig voor onderwijs en trainingsprogramma's gericht op duurzame praktijken. Het opbouwen van competenties bij professionals in de gebouwde omgeving is cruciaal.
Samenwerking als sleutel tot verandering
Samenwerking tussen belanghebbenden in de sector is essentieel om bestaande belemmeringen te identificeren en oplossingen te vinden. Door gezamenlijke actie kan de sector niet alleen zijn CO2-uitstoot verkleinen, maar ook zijn weerbaarheid tegen klimaatveranderingen vergroten. Deze bevindingen onderstrepen dat de transitie naar een duurzamere gebouwde omgeving niet alleen noodzakelijk, maar ook haalbaar is met de juiste strategieën, investeringen en samenwerking.
Klik hier voor het volledige RICS Sustainability Report 2024