Back to Blog

Studiedagen ESG en Taxeren: ‘Haast je langzaam’

Ruim dertig taxateurs kwamen op 27 mei en 26 juni samen in het Zandkasteel voor twee succesvolle studiedagen over ESG als integraal onderdeel van taxaties voor commercieel vastgoed. De insteek was praktisch, de sfeer open en kritisch; precies de ingrediënten voor twee waardevolle bijeenkomsten.

Bas van de Griendt trapte beide sessies af op zijn karakteristieke manier. Met de nodige humor liet hij zien waarom ESG voor taxateurs inmiddels geen bijzaak meer is, maar een license to operate. Hij maakte de deelnemers bewust van hun sleutelrol: taxateurs leveren input voor banken, die op hun beurt moeten rapporteren over duurzaamheidsrisico’s. Het is simpelweg onderdeel geworden van de financiële risicoafweging.

‘Haast je langzaam’

Bas maakte duidelijk dat het vakgebied in beweging is en dat je niet meteen alles hoeft te implementeren. Zijn boodschap: ‘Haast je langzaam’. Of zoals hij het treffend vergeleek: zeven jaar geleden had niemand de functies van een huidige iPhone kunnen voorspellen, en zo zal ook ESG zich blijven ontwikkelen.

Hierna ontstond er tijdens beide studiedagen een levendige discussie over de rol van gebruikers in verduurzaming, de prikkel voor gebouwbeheerders om te verdienen aan hogere servicekosten, en de gebrekkige aansluiting tussen het huidige ROZ-model en duurzame ambities. Bas gaf de deelnemers een belangrijk inzicht mee: het draait niet alleen om technische maatregelen, maar ook om governance en gedragsverandering.

Van data naar duiding

’s Middags nam CTO Jan Willem de Graaf van Blue Module beide groepen verder mee in de wereld van ESG-data. Hij liet zien hoe je met slimme software als Blue Module duurzaamheidsinformatie inzichtelijk maakt. Daarbij stipte hij de aankomende DuPa 3.0 aan, waarin CRREM-analyses een grotere rol gaan spelen. Dat soort analyses zijn veel nauwkeuriger dan het klassieke energielabel, waar banken vaak nog aan vasthouden. Ook naar aanleiding van dit deel ontstonden er goede discussies: over eigenaarschap van zonnepanelen, de bruikbaarheid van bestaande risicoanalyses van verzekeraars, en over de invloed van circulariteit van gebouwen.

Ambitieus, maar wel tegen eerlijke beloning

Onder de taxateurs leefde duidelijk de spanning tussen ambitie en praktijk. Ja, ESG maakt het werk inhoudelijk interessanter en het voegt waarde toe. Maar daar staat (nog) niet altijd een eerlijke beloning tegenover. “We rekenen collectief te lage tarieven”, was de nuchtere constatering tijdens een van de studiedagen.

Toch overheerste onder alle deelnemende taxateurs het gevoel van vooruitgang. ESG is niet langer optioneel, maar een voorwaarde om relevant te blijven. De deelnemers gingen naar huis met nieuwe inzichten en een exemplaar van het boek Het ABC van ESG voor vastgoedprofessionals waarin ze alle opgedane kennis nog eens rustig kunnen nalezen.

Nieuwe Studiedagen ESG en Taxeren

Is je interesse gewekt en wil je jouw kennis over ESG verdiepen? Blue Module organiseert komend najaar nieuwe Studiedagen ESG en Taxeren op dinsdag 9 september en dinsdag 28 oktober. Houd onze kanalen in de gaten voor meer informatie en mogelijkheid tot aanmelden.


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module