Back to Blog

ULI/PWC: ESG, klimaat, CO2 met kop en schouders de grootste drivers voor waarde

De afgelopen 20 jaar waren lage rentetarieven de grootste driver voor vastgoedwaarden.

Niet langer - Wat heeft de komende 20 jaar de grootste impact op de waarde van vastgoed: ESG, klimaat, CO2-reductie staan met kop en schouders bovenaan.

Deze figuur uit Emerging Trends in Real Estate Europe 2023 van Urban Land Institute en PwC liet Roel van de Bilt begin februari 2023 zien tijdens een inhoudelijk zeer sterk congres van Sociëteit Vastgoed met naast Roel sprekers Astrid Schluter, Saman Mohammadi, Annelou de Groot MRICS, Edwin van de Woestijne, Geertjen Pot, Joost Daalmans en dagvoorzitter Ron van Bloois.

Als het gaat om factoren die succes bepalen in de komende twee decennia, benadrukt 94 procent van de respondenten van de enquête van dit jaar het belang van het runnen van een sociaal en milieubewust bedrijf. De klimaatcrisis zal dit verder stimuleren. Het is een trend die alleen maar in belang en relevantie is toegenomen gedurende de 20-jarige geschiedenis van Emerging Trends Europe, waarbij verleden, heden en toekomst samenkomen. Het ontwikkelen van groene gebouwen is gegroeid van een bijzaak die werd gepromoot door een kleine groep die - in afwezigheid van bewijs - dacht dat ze uiteindelijk de meeste waarde zouden opleveren, tot een kwestie die geen vastgoedbedrijf nu nog kan negeren.
Vandaag de dag wordt de milieu-impact van vastgoed erkend door iedereen, maar de industrie staat nog steeds voor een uitdagende 20-jarige opgave.

Klik hier voor Emerging Trends in Real Estate Europe 2023.

 

 


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module