Back to Blog

'Waarde en behoud huurder belangrijke redenen om ESG meetbaar te maken'

Waarde en behoud van de huurder zijn belangrijke redenen ESG meetbaar te maken, zo bleek recentelijk tijdens het webinar ESG en behoud van huurders: Community en het meetbaar maken van de ‘S’ met sprekers Ted Peek MSc MRICS Commercie en Innovatiemanager van ArcadisErwin Buckers Founder/CEO van Chainels en Jan Willem De Graaf Founder/CTO van Blue Module. Paul Wessels, Founder/CEO Blue Module modereerde het webinar.

Tijdens het webinar kwam naar voren dat het belang van Environmental Social Governance (ESG) neemt snel toe als het gaat om het tevreden stellen en behouden van huurders. ESG-proof leef- en werkomgevingen vereisen een dialoog tussen huurders en verhuurders, waarbij rekening wordt gehouden met het gedrag van de gebruikers van het gebouw. Het creëren van een gezond binnenklimaat wordt steeds belangrijker voor huurders. Het meten van de sociale ESG-aspecten, het begrijpen van het gebruik van het gebouw en het peilen van de huurderstevredenheid kan worden geholpen door feedback van huurders.

Het is van cruciaal belang dat degenen die verantwoordelijk zijn voor vastgoed gedurende de levensduur van het pand een veelzijdige en mensgerichte benadering hanteren om de prestaties te beoordelen. Het opbouwen van een community met huurders is essentieel om daadwerkelijk vooruitgang te boeken bij het realiseren van een ESG-proof gebouw. Het hebben van een community alleen is niet genoeg, je moet de koppeling vinden tussen comfort/gemak en feedback (S), dat is goud waard bij het rapporteren over ESG.

Sander Scheurwater, Head of Public Affairs van RICS Europe, schetste tijdens de vragensessie hoe de Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS) momenteel belangrijke stappen zetten om informatie over ESG een veel grotere rol te laten spelen bij de waardering van vastgoed. RICS is internationaal de leidende organisatie van vastgoedprofessionals en biedt zeker ook voor taxateurs belangrijke guidance over hoe rekening te houden over ESG met een taxatie. Naast informatie over de 'E' (zoals energie en materiaalgebruik) wordt daarbij de 'S' (gezondheid, welzijn, huurderstevredenheid etc.) steeds belangrijker bij de beoordeling van een gebouw, zo schetste Scheurwater.

Replay van het webinar bekijken? Klik op deze link.


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module