Back to Blog

Gebouw waarde toevoegen met praktische ESG-standaarden

Met praktische en betaalbare standaarden als de WELL Health-Safety Rating en Fitwel en ook BREEAM is het mogelijk gebouw waarde toe te voegen voor gebruikers en beleggers. Voortdurend monitoren van de informatie over duurzaamheid en gezondheid is wel een vereiste.

SAMENVATTING

Het denken over gezondheid is echt versneld bij gebruikers en corona speelt daar een  grote rol in. Waar moet je op letten en waar moet  je over communiceren als je echt stappen wilt maken in je gebouw? Gelukkig zijn er standaarden die je daarbij kunnen helpen en waarmee je heel  snel aan de slag kan in je gebouw. Een voorbeeld is de WELL Health Safety rating die vorig jaar is geïntroduceerd. Maar bijvoorbeeld ook concurrent Fitwel heeft een vergelijkbare standaard.

Het gaat heel hard als het gaat over die kritische houding van gebruikers:  Je hebt bijvoorbeeld goedkope luchtkwaliteit monitoren beschikbaar waarmee je gewoon de luchtkwaliteit heel snel kan meten. Dat betekent dat het bewustzijn van mensen  over binnenklimaat alleen maar aan het versnellen is. Voorheen was eigenlijk de enige manier om  bijvoorbeeld de kwaliteit van de binnenlucht te beoordelen het inhuren van een dure adviseur. Maar nu kan je sensors kopen voor een paar honderd euro en kan je voor bijvoorbeeld elk kantoor of hotelvoor de medewerkers of hotelgasten snel het CO2 niveau monitoren. Sommige apparaten detecteren zelfs vluchtige organische stoffen.  

Nou gaan we wat dieper in op de WELL Health Safety Rating:  Die kent 6 onderdelen: schoonmaken, hygiëne, veiligheid, faciliteiten met betrekking tot gezondheid water en luchtkwaliteit, committment ten aanzien van een strategie te bevordering van een gezond gebouw en gebouw innovatie.

Waar moet je aan denken als je het hebt over  schoonmaak en hygiëne? Bijvoorbeeld schoonmaak procedures of keuze voor minder milieubelastende schoonmaakmiddelen. Bij veiligheid moet je denken aan een degelijk ontruimingsplan of het waarborgen van de continuïteit van werkzaamheden: noodstroom/internet.

Faciliteiten met betrekking tot de gezondheid:  die gaan over zaken als EHBO dozen op elke  verdieping of promotie van een rookvrije omgeving. 

Dan komen we aan water en luchtkwaliteit. Dat is erg belangrijk:  Bijvoorbeeld meet je nou periodiek de kwaliteit van het drinkwater, zowel chemisch als biologisch?  Meet je publiek de luchtkwaliteit, fijnstof, CO2? Neem je maatregelen tegen schimmel en vocht? 

Een ander punt is: Heb je committment ten aanzien van een strategie te bevordering van een gezond  gebouw? Ben je transparant over de metingen in het gebouw? De WELL Health Safety Rating vraagt eigenlijk om dat elk kwartaal te doen. Kies je voor gezonde voeding in de catering?

Een hele interessante is ook de laatste categorie gebouw innovatie. Je kan bijvoorbeeld innoveren  door real-time echt de gezondheid en duurzaamheid van een gebouw te gaan meten: Bijvoorbeeld de water  en de lucht kwaliteit en de duurzaamheid: elektriciteit en gasverbruik. Je kan ook  slimme detectoren toevoegen die de luchtkwaliteit permanent in de gaten houden.

Introduktie van de Blue Module

Met een nieuw softwarebedrijf, Blue Module, willen we helpen de impact te vergroten op de wereld met gezond en duurzaam vastgoed. We bieden een state of the art oplossing waarmee je de waarde van gezonde en duurzame gebouwen realiseert.  Klik hier als je meer wilt weten.

Klik hier als je meer wilt weten over Blue Module