Back to Blog

De ESG-revolutie: Test, Verify, Certify

ESG (environmental, social, governance) heeft grote impact op de vastgoedwereld. Kenmerk van ESG is dat prestaties periodiek objectief moeten worden gemeten en dat die openbaar moeten worden gedeeld ('test, verify, certify'). Wat voor opgave je ook hebt, één ding is duidelijk: Je vermogen ESG-informatie van hoge kwaliteit te verzamelen, kwaliteit te waarborgen en vervolgens te publiceren is essentieel voor de succesvolle invoering van een ESG-strategie.

SAMENVATTING

ESG gaat erom dat eigenlijk niet langer puur economische beslissingen centraal staan, maar ultiem beslissingen over onze waarden en het investeren in bedrijven die goed doen voor onze wereld. Gebouwen staan centraal in deze discussie. We brengen immers 90% van onze tijd door tussen vier muren en dat heeft een enorme impact op onze gezondheid en onze prestaties. Het gaat bij ESG over alle soorten vastgoed en zelfs over gebieden en gebiedsontwikkelingen.

Wat betekent dat voor je gebouw? Een hele belangrijke eis van ESG is continue bewijsvoering bij het verzamelen van informatie, ofwel test, verify, certify. Het laten toetsen, goedkeuren en uiteindelijk publiceren en certificeren van informatie wordt de norm.

  1. Beleggers eisen dat hun investeringen gaan naar bedrijven die het goed doen.
  2. De allergrootste beleggers nemen daarbij het voortouw. Denk aan giganten als het pensioenfonds van Noorwegen, het Japanse overheidspensioenfonds, maar ook de Nederlandse pensioenfondsen spelen daarbij een hoofdrol. Een beleggings gigant als Blackrock zei in 2018 al: 'We want to know what your social purpose is.' De wat kleinere beleggers volgen nu rap.
  3. Je ziet dat die ESG-trend op dit moment sterk aan momentum wint en dat ook corporate eindgebruikers dit aan het omarmen zijn. Niet om het minst dat omdat hun werknemers dit ook een heel belangrijk onderwerp vinden. Gezondheid en duurzaamheid is in de maatschappij een steeds grotere rol aan het spelen en de corona pandemie speelt daar een hele belangrijke rol in.
  4. Wat betekent dat nou voor gebouwen? Kijk naar de ontwikkeling die de groene beweging de afgelopen twintig jaar doorgemaakt. Een zuinig gebouw gemaakt met duurzame materialen was aanvankelijk eigenlijk heel erg vooruitstrevend maar nu is het eigenlijk een soort minimum vereiste geworden.
  5. Het is nu tijd om te investeren in gezonde mensen in een gezonde business en de vraag die wordt gesteld is: Wat zijn de sociale prestaties van je gebouw of van je portefeuille? Daar komt het element van test, verify, certify naar voren.
  6. Daarom wordt het ook belangrijk om de prestaties ten aanzien van de gezondheid en natuurlijk duurzaamheid van je gebouw te kunnen kwantificeren. Anders kun je dit niet vertalen naar een financiële waarde.
Klik hier als je meer wilt weten over Blue Module