Back to Blog

De snelle opkomst van gebouwstandaarden in 5 stappen

 

De corona crisis heeft onze relatie met gebouwen veranderd. Inzicht in de prestaties van een gebouw is belangrijker dan ooit en daarmee zien we de opkomst van gebouw standaarden, juist ook voor bestaand vastgoed.

Er is een veelvoud aan standaarden en veel partijen vinden het niet eenvoudig voor welke te kiezen. Toch begint het speelveld aardig uit te kristalliseren: BREEAM, LEED en het Nederlandse GPR leggen meer de klemtoon op energie en materiaalgebruik terwijl snel opkomende standaarden als WELL en Fitwel vooral zijn gericht op de gezondheid en veiligheid van de gebruikers van het gebouw.

SAMENVATTING

De opkomst van standaarden in 5 punten verklaard

  • Definitie: Een gezond gebouw heeft tot doel de bewoners gelukkiger en productiever te maken. Belangrijke aspecten zijn verantwoorde bouwmethoden, efficiënte installaties en natuurlijke ontwerpelementen.
  • Specifiek, onderzoek Harvard: 9 elementen - Ventilatie, Luchtkwaliteit, Vochtigheid, Waterkwaliteit, Thermische gezondheid, Stof en ongedierte, Geluidsoverlast, Verlichting en uitzicht, Veiligheid en beveiliging.
  • Impact corona-pandemie: Emancipatie eindgebruiker die in toenemende mate zélf een oordeel kan vellen over de gezondheid  van een gebouw en dat deelt met anderen. Dit dwingt gebouweigenaren bijvoorbeeld om de ventilatie in hun gebouwen opnieuw te beoordelen. Toezichthouders stellen dat ventilatie door de lucht verspreide ziekteverwekkers zoals het coronavirus kan overbrengen; nieuw onderzoek laat zien dat een uitgebreid ventilatiebeheerplan de overdracht van ziekteverwekkers tot 80% vermindert door gebruik te maken van luchtreiniging, betere bezetting van het gebouw en meer.
  • Opkomst nieuwe en verbeterde gebouwcertificaten zorgt ervoor dat mensen zich veilig voelen terwijl ze weer op kantoor of bedrijfspanden werken, gaan winkelen of gewoon thuis zijn. Deze certificeringen zullen in de toekomst een belangrijke rol spelen bij het bewaken van de gezondheid en veiligheid van gebouwen.
  • Zowel WELL (WELL HSR) en Fitwel (Viral Response Module) hebben laagdrempelige nieuwe standaarden ontwikkeld die gebruikers en alle andere stakeholders het vertrouwen geven dat het in orde is in het gebouw.

Introduktie van de Blue Module

Met een nieuw softwarebedrijf, Blue Module, willen we helpen de impact te vergroten op de wereld met gezond en duurzaam vastgoed. We bieden een state of the art oplossing waarmee je de waarde van gezonde en duurzame gebouwen realiseert.  Klik hier als je meer wilt weten.

Klik hier als je meer wilt weten over Blue Module