Back to Blog

Op zoek naar de 'gold standard' voor gezonde en duurzame gebouwen

We zien net als bij duurzaamheid de opkomst van standaarden voor gezondheid, ook voor bestaande gebouwen. Maar waar moet je voor kiezen? De 'gold standard' nog niet geheel duidelijk, maar leidende standaarden zullen internationaal zijn, gestoeld door wetenschappelijk bewijs, voortdurende monitoring van bewijs vragen en uitgaan van gedeelde waarde tussen stakeholders als eindgebruikers en beleggers.

SAMENVATTING

Er zijn een aantal hele duidelijke trends te zien:

  1. In de eerste plaats zie je dat het belangrijk is dat een dergelijke standaard is geworteld in bewijs en wetenschappelijk onderzoek. Het gaat om onderzoek dat vaak al tientallen jaren bekend is.
  2. Het is belangrijk dat een standaard niet meet op één moment in de tijd, maar dat het een doorlopend proces is. Het gaat immers om gezondheid en welzijn en dat is trouwens ook belangrijk als het gaat om de duurzaamheid van een gebouw: Die wordt er natuurlijk door de tijd ook niet beter op als je dat  niet gaat meten.
  3. Verificatie, is ook een hele belangrijke. De belangrijke indicatoren zijn indicatoren als CO2, ventilatie, maar ook bijvoorbeeld licht.
  4. Het is van belang dat een standaard ontwikkeld in nauwe samenwerking met eindgebruikers en specialisten op het gebied van de gezondheid van gebouwen zoals ingenieurs, gezondheid wetenschappers en medische professionals.
  5. De standaard moet echt commerciële waarde hebben en dat moet erkend worden door de markt. En dan is de internationale component heel belangrijk. We zien natuurlijk ook initiatieven voor lokale standaarden, ook in Nederland. Die zijn ook heel waardevol, maar het is heel belangrijk is dat zo'n standaard ook internationaal is. De vastgoedmarkt is heel internationaal en de vergelijkbaarheid van bevindingen via standaarden is heel belangrijk.
  6. Stimuleert de standaard gedeelde waarden tussen de stakeholders, zodat het niet alleen maar een zaak is van een belegger die investeert in een gezond en duurzaam gebouw. Van belang is dat de eindgebruiker de waarde van de standaard onderkend en de impact die het heeft op de dagelijkse bedrijfsvoering.

 

Klik hier als je meer wilt weten over Blue Module