Back to Blog

Accountants weigeren onvolledige duurzaamheidsrapporten

Accountants twijfelen over goedkeuring duurzaamheidsrapporten; De Autoriteit Financiële Markten (AFM) overweegt sancties. 

Accountants uiten onlangs in Het Financieele Dagblad hun bezorgdheid over het goedkeuren van duurzaamheidsrapporten van grote bedrijven in de komende jaren, wijzend op de uitdagingen die bedrijven ondervinden bij het naleven van nieuwe Europese duurzaamheidsregelgeving.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) neemt deze zorgen serieus en overweegt extra onderzoeken en mogelijke sancties, zo was recentelijk de lezen in Het Financieele Dagblad. De nieuwe regels, bekend als de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), vereisen dat grote ondernemingen gegevens verzamelen over aspecten zoals CO₂-uitstoot, watergebruik en personeelsdiversiteit, en uitleggen hoe ze hun duurzaamheidsdoelstellingen willen bereiken. Recent onderzoek toont aan dat een kwart van de grote Nederlandse bedrijven hier nog niet klaar voor is.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW erkent de moeilijkheden die haar leden ondervinden bij het verzamelen van de juiste gegevens. Accountantskantoren zien dat bedrijven druk bezig zijn met voorbereidingen, maar sommigen zijn te laat gestart. Onder de nieuwe regels moeten bedrijven hun duurzaamheidsrapporten door externe partijen zoals accountants laten goedkeuren. Indien deze goedkeuring niet met zekerheid kan worden gegeven, wordt er een 'verklaring met een beperking' afgegeven. In sommige gevallen kan dit leiden tot een afkeurende verklaring.

Meer lezen, klik hier.


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module