Back to Blog

‘Alternatieve fondsen zoals vastgoed onder druk wegens ontoereikend ESG-beleid’

Participatiemaatschappijen en hedgefondsen staan onder toenemende druk ESG-beleid vast te stellen en duurzaamheidsfactoren te integreren in hun beleggingsportefeuilles, volgens een nieuwe studie van wereldwijde accountant en adviseur EY. Het onderzoek richt zich op alternatieve beleggingen, zoals ook vastgoed.

Dat blijkt uit een bericht in ESG Today, een toonaangevende nieuwsbron voor de laatste ontwikkelingen rond ESG. Voor de nieuwe ‘2022 EY Global Alternative Fund Survey’, opgesteld in samenwerking met Coalition Greenwich, werden interviews afgenomen bij 114 hedge fondsen die meer dan $1,7 biljoen aan AUM vertegenwoordigen, 112 private equity firma's die meer dan $2,8 biljoen aan AUM vertegenwoordigen, en 61 institutionele beleggers met ongeveer $1,3 biljoen aan beheerd vermogen. De enquête behandelde onderwerpen variërend van trends in de sector, lange termijn positionering, talentmanagement, beleggingsproducten, het regelgevings klimaat en strategische prioriteiten.

Uit het rapport blijkt dat de alternatieve vermogensbeheerders steeds kritischer worden bekeken op ESG-gebied, waarbij 26% van de beleggers meldt dat ze dit jaar hebben besloten niet bij een beheerder te beleggen vanwege een ontoereikend ESG-beleid, tegen 20% een jaar geleden.

Slechts 11% van de beleggers zei dat het ESG-beleid van managers geen invloed heeft op hun beslissingen om te beleggen of belegd te blijven, terwijl 36% meldde dat deze factoren ‘belangrijk’ of ‘van cruciaal belang’ zijn voor deze beslissingen.

Hoewel managers onder druk kunnen staan om hun ESG-beleid te verbeteren, kunnen ze ook mogelijkheden hebben om ESG-gerichte oplossingen voor hun cliënten te bieden. Terwijl slechts 14% van de beleggers meldde dat ze momenteel verplicht zijn om in maatschappelijk verantwoorde producten te beleggen, verwacht nog eens 29% dat ze dat in de komende 2 tot 3 jaar zullen moeten doen. Meer dan een derde van de beleggers zei dat ze momenteel investeren, of van plan zijn te investeren, in ESG-specifieke fondsen.

Het rapport onderzocht ook de belangrijkste ESG-kenmerken die door de beleggers in aanmerking worden genomen bij hun beleggingsbeslissingen, waarbij bestuur en klimaatrisico de belangrijkste aandachtsgebieden waren, respectievelijk gerapporteerd door 63% en 61% van de beleggers, gevolgd door mensenrechten praktijken en DEI (diversity, equity and inclusion), elk met 41%.

Hoewel de alternatieve vermogensbeheerders lijken te reageren op de ESG-eisen van beleggers, is er nog veel ruimte voor verbetering: uit het rapport blijkt dat iets meer dan de helft van de beheerders (53%) momenteel ESG-risico's en -overwegingen integreert in hun beleggingsbeslissingen, en 18% heeft nog geen formeel ESG-beleid vastgesteld.

In het rapport schrijft EY: 

‘Meeting investor ESG policy and reporting requirements is becoming increasingly important, as 26% of investors decided in 2022 not to invest with a manager because of inadequate ESG policies, a five-point gain from 2021. This increase should serve as a warning for managers to take investors’ demands for appropriate ESG policies and reporting seriously. Managers who neglect this trend may lose out on investor interest and capital allocations.’


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module