Back to Blog

Blue Module introduceert CSRD-aanpak op Expo Real

Blue Module, leverancier van ESG Accounting Software, introduceert op Expo Real in München een projectmatige aanpak om aan de jaarlijks verplichte CSRD-rapportage te voldoen, speciaal voor vastgoedbedrijven.

ESG-regulering eist ongekende openheid van vastgoedbedrijven: milieu-impact én financiële risico's staan daarbij centraal.

De Sustainable Finance Disclosure Directive (SFDR) en Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), plus de Taxonomieverordening staan momenteel in de vastgoedwereld in het middelpunt van de belangstelling. Zeker nu de ESRS-standaarden, onderdeel van CSRD, recent zijn aangenomen betekent dit dat er iets grondig verandert aan de manier waarop bedrijven bewijzen dat ze duurzaam ondernemen.

European Sustainability Reporting Standards (ESRS) is een bindende rapportage standaard voor duurzaamheid. Het omvat 12 richtlijnen, waaronder duurzaamheid, gezondheid en welzijn, en bedrijven moeten openbaarmakingsvereisten rapporteren over strategie, implementatie en prestatiemaatstaven.

Door de ESG-regelgeving moeten vastgoedbedrijven duidelijker zijn over hun activiteiten. Ze moeten duidelijk maken ESG-factoren de waarde van hun vastgoed bepalen en hoe hun activiteiten invloed hebben op de wereld en het milieu.

Jan Willem de Graaf, CTO en Oprichter van Blue Module: ‘Onze ESG-Accounting software stelt opdrachtgevers in staat snel te bepalen welke ESG-onderwerpen veel, weinig of geen invloed hebben op de waarde van het vastgoed en op samenleving en milieu. Op basis hiervan kan worden gerapporteerd naar aandeelhouders, bank, overheid of naar het publiek, in elk gewenst formaat.’

Centraal in CSRD staat het concept van ‘dubbele materialiteit’. Dit houdt in dat bedrijven enerzijds moeten kijken hoe ze de wereld beïnvloeden en anderzijds hoe gebeurtenissen in de wereld invloed hebben op hen. Op basis van deze tweevoudige kijk kiezen ze onderwerpen voor hun rapportage. Deze onderwerpen helpen ze ook bij het opstellen van hun toekomstige plannen. Het is belangrijk dat verschillende afdelingen binnen het bedrijf hierbij samenwerken.

Een grote uitdaging in dit alles is het verzamelen van de juiste gegevens. Veel bedrijven vinden het lastig om alle benodigde informatie te verzamelen en te rapporteren volgens de nieuwe regels. Cruciaal daarbij is een objectieve beoordeling over welke onderwerpen je precies moet rapporteren, om te bepalen of dit veel, weinig of nauwelijks impact heeft op de waarde van je vastgoed en op de maatschappij en het milieu.

Ben je op Expo Real? Stuur een mailtje naar [email protected] en we maken een afspraak!


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module