Back to Blog

Complexe duurzaamheidsregels: risico’s voor transparantie en echte verduurzaming

De groeiende hoeveelheid en complexiteit van regelgeving rondom duurzaamheid kan onbedoelde gevolgen hebben, schrijft toezichthouder AFM in zijn recent gepubliceerde agenda 2025. Hoewel de diverse regelgevingspakketten die transparantie over duurzaamheid moeten vergroten van essentieel belang zijn, vergen ze samen aanzienlijke tijd en aandacht van de betrokken instellingen. Hierdoor bestaat het risico dat instellingen zich meer richten op het naleven van transparantievereisten dan op het daadwerkelijk verduurzamen van hun bedrijfsmodel.

Daarnaast kunnen instellingen terughoudender worden in het openbaar maken van hun duurzaamheidsdoelstellingen of deze naar beneden bijstellen, uit angst om later beschuldigd te worden van onterechte duurzaamheidsclaims.

Tegelijkertijd biedt regelgeving beleggers steeds meer middelen om Environmental, Social en Governance (ESG)-factoren op te nemen in hun beleggingsstrategieën. In de afgelopen jaren is veel nieuwe (Europese) regelgeving ontwikkeld om duurzaamheid binnen de financiële sector te bevorderen. Zo moet de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) zorgen voor meer transparantie over de duurzaamheidsinspanningen van ondernemingen. Daarnaast verplicht de Sustainable Finance Disclosures Regulation (SFDR) fondsbeheerders om duidelijk te communiceren hoe zij duurzaamheidsrisico’s integreren in hun beleggingsbeleid. Ook moeten hun duurzaamheidsclaims nauwkeurig, helder en niet misleidend zijn.

Klik hier voor de AFM Agenda 2025

Blue Module biedt ESG-software waarmee vastgoedeigenaren efficiënt, op basis van praktische standaarden zoals BREEAM, Fitwel en WELL, zowel non-financiële informatie kunnen rapporteren als hun portefeuille kunnen optimaliseren qua energiegebruik. Daarbij zijn niet alleen de E, maar zeker ook de S en de G van groot belang.


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module