Back to Blog

6 essentiële stappen naar een gezond en duurzaam gebouw

 

Frisse lucht, verontreinigde lucht buiten, recirculatie, ontgassen, uitgeademde C02,  en resuspensie (ultrafijn stof) zijn de 6 essentiële onderdelen voor een gezond gebouw. Het denken over gezondheid bij gebruikers is versneld door corona en communicatie over dit onderwerp is belangrijker dan ooit voor een succesvol gebouw.

SAMENVATTING

De beschikbaarheid van goedkope persoonlijke luchtkwaliteitsmonitoren vergroot de  concurrentie tussen gebouwen en het bewustzijn van mensen over het binnenmilieu is sterk toegenomen. Voorheen was de enige manier om de kwaliteit van de binnenlucht te beoordelen het inhuren van een dure adviseur.
Nu monitoren online beschikbaar zijn voor minder dan een paar honderd euro, kan elke kantoormedewerker of hotelgast snel CO2 monitoren; sommige apparaten detecteren zelfs vluchtige organische stoffen.
Als consumenten resultaten posten op vergelijkingswebsites, worden vastgoedbedrijven gedwongen op te letten. En inderdaad, sommige eigenaren van gebouwen maken al een punt over luchtkwaliteit in hun communicatie.

De 6 stappen:

  1. Frisse lucht: Buitenlucht is vaak de beste manier om de kwaliteit van de binnenlucht te waarborgen. Het aanbevolen verversen van de lucht van van vier tot zes keer per uur kan worden bereikt door ramen te openen of het ventilatiesysteem af te stemmen
  2. Verontreinigende stoffen buitenshuis. In gebieden met veel luchtvervuiling bevelen experts een hoogwaardig filtratie- en luchtbehandelingssysteem aan
  3. Recirculatie. Conventionele systemen recirculeren dezelfde lucht. Betere filters en het binnenbrengen van buitenlucht in het ventilatiesysteem of het openen van ramen helpt de luchtkwaliteit te verbeteren.
  4. Ontgassen. Tapijten, bekleding, verf en schoonmaakmiddelen kunnen vluchtige organische stoffen (VOS) afgeven, die irritatie en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Het kiezen van betere materialen is de beste aanpak.
  5. Uitgeademde C02. Een opeenhoping van CO 2 door slechte ventilatie kan slaperigheid veroorzaken en de prestaties verminderen. Buitenlucht en een goed afgestemd ventilatiesysteem kunnen die zorg wegnemen
  6. Resuspensie van ultrafijn stof. Routinematige activiteiten, zoals lopen op tapijten en neerploffen op stoelen, kunnen stof doen stijgen, dat verontreinigende stoffen kan vervoeren. Betere luchtfiltratie en reiniging van oppervlakken met stofzuigers met ingebouwde filtersscan helpt. 

Introduktie van de Blue Module

Met een nieuw softwarebedrijf, Blue Module, willen we helpen de impact te vergroten op de wereld met gezond en duurzaam vastgoed. We bieden een state of the art oplossing waarmee je de waarde van gezonde en duurzame gebouwen realiseert.  Klik hier als je meer wilt weten.

Klik hier als je meer wilt weten over Blue Module