Back to Blog

DNB: ESG-risico's voor vastgoed nemen toe

Beleggingen in vastgoed en hypotheken worden snel minder waard als deze panden niet ESG-proof zijn.  Met name de steeds hogere klimaateisen vormen een steeds hoger risico voor geldverstrekkers, zo stelt de De Nederlandsche Bank (DNB) in op dinsdag 8 februari gepubliceerd rapport.

Slecht geïsoleerde en niet duurzame gebouwen en huizen in Nederland brengen grote financiële risico's met zich mee voor banken, verzekeraars en pensioenfondsen, zo citeert Het Financieele Dagblad uit het DNB-rapport. Vanwege streng klimaatbeleid zakt de waarde van dit soort panden. Tegelijkertijd kunnen veel eigenaren de hoge prijs van isolatiemateriaal en duurzame warmtepompen niet betalen. 

Ruim een kwart, ongeveer €1400 mrd, van de totale activa van Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen zit in vastgoed. Maar de sector weet vaak niet hoe duurzaam de woningen en kantoren in hun vastgoedportefeuille zijn, zegt Olaf Sleijpen, directielid van DNB tegen het Het Financieele Dagblad.

Nu Nederland en Europa steeds hogere klimaateisen opleggen aan vastgoed vormen beleggingen of hypotheken in slecht geïsoleerde panden een groot risico voor de financiële sector. Uit een eerste inventarisatie van DNB blijkt dat 30% tot 75% van alle vastgoedposities van de financiële sector gevaar loopt. Een ruime marge, maar het precieze percentage is afhankelijk van hoe streng het klimaatbeleid wordt.

Vooral financiële instellingen die veel hypotheken hebben verstrekt, zoals banken, lopen risico. In die categorie zitten de meeste niet-duurzame gebouwen, aldus de DNB-studie. Volgens cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hebben de meeste huizen in Nederland energielabel C of lager, ongeveer 60%. Het energielabel loopt van A, heel duurzaam, tot G, helemaal niet duurzaam.

Lees hier het volledige DNB-rapport Real estate and climate transition risk, A financial stability perspective.


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module