Back to Blog

Dr. Joseph Allen: "Onze gebouwen hebben de kracht het coronavirus te bestrijden"

Aerosolen bij ademen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 90% van de overdracht van het coronavirus. Topexpert Dr. Joseph Allen, verbonden aan de universiteit van Harvard in de VS, legt in een recent interview met het Britse kennisplatform Work in Mind uit waarom betere ventilatie en filtratie het antwoord is.

"Stel je voor dat we naast elkaar zitten en dat ik een sigaret rook”, zegt dr. Allen tegen Work in Mind. “Je krijgt een grote dosis van mijn rook. Als je aan de andere kant van de kamer bent, ruik je de rook, maar de dosis die je inademt zal minder zijn. En als het een goed geventileerde ruimte is, weet je misschien niet eens dat ik rook.”

Je vraagt ​​je misschien af ​​wat de opbouw van sigarettenrook te maken heeft met corona, maar het vormt een geweldige analogie voor de overdracht van het virus via de lucht. Hoewel het wordt doorgegeven via grotere ademhalingsdruppels, uitgestoten wanneer een geïnfecteerde persoon hoest, praat of ademt, wordt het ook overgedragen via kleine ademhalingsdruppeltjes die aerosolen worden genoemd. Ze zijn zo klein dat ze in de lucht blijven zweven, verder reizen en zich ophopen in slecht geventileerde binnenruimtes. En net als grotere ademhalingsdruppels infecteren ze ook mensen bij inademing.

"We schatten dat luchtwegaerosolen verantwoordelijk zijn voor 90% of meer van de overdracht van het coronavirus", legt Dr. Allen uit. Hij is een van 's werelds toonaangevende experts op het gebied van gezonde gebouwen. "Dat is ongeveer 60% van de transmissie in de directe nabijheid en ongeveer 40% van de transmissie over grote afstanden.

"Stel je voor dat je in een kleine kamer bent, met een standaard plafondhoogte en matige ventilatie en je hebt daar een roker die urenlang rookt. Ze geven urenlang luchtaerosolen af ​​en dat gaat zich opbouwen. Uiteindelijk word je blootgesteld. En daarom zijn ventilatie en filtratie zo belangrijk.”

Lees het volledige interview hier.

Klik hier als je meer wilt weten over Blue Module