Back to Blog

Duurzaamheidsrapportage volgende uitdaging voor bedrijven in onzeker 2024

In 2024 zullen grote (vastgoed)bedrijven geconfronteerd worden met extra vereisten met betrekking tot duurzaamheidsrapportage. Hoewel ze van plan zijn om informatie op te vragen in hun toeleveringsketen, is de nieuwe richtlijn nog grotendeels onbekend in het midden- en kleinbedrijf. Veel bedrijven beschouwen deze nieuwe richtlijn voornamelijk als een extra administratieve last, die ongelegen komt in een tijd van zwakke economische groei.

Vanaf het boekjaar 2024 treedt de nieuwe Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in werking, waardoor steeds meer grote bedrijven, evenals middelgrote en kleine beursgenoteerde ondernemingen, verplicht worden om verslag uit te brengen over duurzaamheid. In eerste instantie worden naar schatting ongeveer 3.000 grote bedrijven gevraagd om te rapporteren over hun impact op mens en milieu, volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), zoals ABN AMRO aangeeft. Deze nieuwe richtlijn stelt strengere eisen aan duurzaamheidsrapportage, die net als de jaarrekening en het bestuursverslag beoordeeld moet worden door een externe accountant.

Deze nieuwe richtlijn zal een brede impact hebben op bedrijven en zal de verduurzaming van het bedrijfsleven versnellen. Niet alleen zullen meer bedrijven zelf verplicht zijn om hierover te rapporteren, maar het is ook waarschijnlijk dat kleinere bedrijven die niet onder deze richtlijn vallen, duurzaamheidsinformatie moeten verstrekken als onderdeel van hun verslaglegging aan klanten of leveranciers. De richtlijn vereist namelijk dat grote rapportageplichtige ondernemingen rapporteren over hun hele toeleveringsketen. Hierdoor kunnen zelfs kleine partijen in de vastgoedketen bijvoorbeeld gevraagd worden naar de impact van hun bedrijfsactiviteiten op mens en milieu.

Klik hier voor de sectorprognose van ABN Amro


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module