Back to Blog

ECB: Kredietverstrekkers worstelen met ESG-risico's

ESG-risico's

Kredietverstrekkers in de commercieel vastgoedsector hebben nog steeds grote moeite om te gaan met de toenemende milieurisico's die de waarde en levensvatbaarheid van vastgoed beïnvloeden. Terwijl investeerders en huurders steeds vaker op zoek zijn naar energiezuinige gebouwen, dreigt de waarde van minder duurzame panden te dalen.

Dit komt doordat gebouwen met hoge energieprestaties en lage CO2-uitstoot de voorkeur genieten, waardoor vastgoed dat hier niet aan voldoet minder aantrekkelijk wordt.

Dat schrijft de Europese Centrale Bank (ECB) in zijn laatste Supervision Newsletter. De nieuwsbrief bespreekt de bevindingen van de Europese Centrale Bank na inspecties van commercieel vastgoed  bij banken, waarbij de uitdagingen bij vastgoedwaarderingen en de impact van milieurisico's worden belicht. Er wordt benadrukt dat banken moeite hebben met het verzamelen van ESG-gegevens, wat essentieel is voor nauwkeurige waarderingen en risicobeheer. Het belang van up-to-date waarderingen om de risico's effectief te beheersen, wordt ook benadrukt.

Naast de druk op energie-efficiëntie spelen ook fysieke risico's zoals overstromingen, bosbranden en grondverzakkingen een groeiende rol in de waardebepaling van vastgoed. Deze risico's verhogen niet alleen de ontwikkelings- en verzekeringskosten, maar zorgen ook voor een verschuiving in de vraag naar veiligere locaties.

In sommige regio's is er bovendien een groeiende zorg over de beschikbaarheid van voldoende zoetwaterbronnen, wat de vastgoedwaarderingen verder onder druk zet. De risico's die gepaard gaan met klimaatverandering hebben niet alleen invloed op de directe waarde van vastgoed, maar bedreigen ook de kasstromen van commercieel vastgoed, wat op zijn beurt invloed heeft op huur- en kapitaalwaarden.

Ondanks dat de vastgoedprijzen al merkbaar worden beïnvloed door deze factoren, blijkt uit inspecties dat veel kredietverstrekkers moeite hebben om essentiële informatie over milieu-, sociale en governancefactoren te verzamelen. Basisgegevens, zoals energieprestaties, blijven vaak onvolledig of zelfs volledig afwezig in de beoordelingen. Slechts enkele banken houden bij het verstrekken van leningen rekening met de noodzakelijke investeringen om energieprestaties tot een acceptabel niveau te verbeteren.

Overigens lopen de Nederlandse grootbanken ABN Amro, ING en Rabo met de invoering van de zogenoemde Duurzaamheidsparagraaf (DuPA) in Europa voorop bij het in kaart brengen van ESG-risico's.

Experts benadrukken dat kredietverstrekkers hun taxateurs moeten instrueren om, waar mogelijk, gegevens te verzamelen over cruciale milieufactoren. Dit omvat het analyseren van energieprestatiecertificaten, energieverbruik, en het in kaart brengen van risico's zoals lucht- en watervervuiling, klimaatverandering en hulpbronnenschaarste. Alleen door deze factoren in acht te nemen, kan de sector zich beter wapenen tegen de toenemende uitdagingen van klimaatverandering.

Lees meer op de ECB-website.


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module