Back to Blog

ESG-Accounting in Vastgoed: Meer transparantie en verantwoordelijkheid

Een belangrijke ontwikkeling is dat Environmental, Social, and Governance (ESG) accounting steeds gangbaarder wordt om de aanhoudende uitdagingen aan te pakken. Deze benadering, die de principes van 'Test, Verify, Certify' omvat, streeft naar meer transparantie en verantwoordelijkheid.

Paul Wessels, CEO van Blue Module, benadrukt het belang van deze nieuwe benadering: "Het implementeren van een gestandaardiseerde ESG-accountingmethode is een cruciale stap voor de vastgoedsector om te voldoen aan de groeiende regelgeving en om een duurzamere bedrijfsomgeving te bevorderen. Met de principes van 'Test, Verify, Certify' kunnen we de transparantie vergroten en verantwoording afleggen over onze ESG-praktijken."

De vastgoedindustrie worstelt al lang met de complexiteit van ESG-integratie, vooral onder de groeiende invloed van regelgeving zoals de Duurzaamheidsparagraaf 2.0 - ESG Bijlage voor Nederlandse banken en de EU Taxonomie (CSRD, SFDR). Deze regelgevingskaders eisen striktere naleving van ESG-normen en vormen een van de grootste uitdagingen in vastgoedtaxaties en overheidsregulering.

Om de integratie van ESG over de hele waardeketen te stroomlijnen, moeten verschillende belanghebbenden samenwerken, waaronder fondsbeheerders, vermogensbeheerders, vastgoedbeheerders, taxateurs, consultants, ontwikkelaars en proptechbedrijven. Deze gezamenlijke inspanning, zoals Paul Wessels aangeeft, is cruciaal voor het consolideren van gefragmenteerde en vaak moeilijk toegankelijke ESG-informatie, en zorgt voor een meer samenhangende en uitgebreide aanpak.

Paul Wessels benadrukt ook het belang van de consolidatie van ESG-gegevens: "Het consolideren van ESG-gegevens is van vitaal belang om een onlosmakelijke verbinding te vestigen tussen ESG-metrics en vermogensbeheer. Dit stelt ons in staat om de ware waarde en impact van eigendommen in termen van duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid beter te begrijpen."

Bovendien is er een toenemende nadruk op rapportageverplichtingen in de hele toeleveringsketen, met betrokkenheid van zowel leveranciers als opdrachtgevers. Deze stap zal naar verwachting de transparantie verhogen en een meer verantwoorde en duurzame vastgoedindustrie bevorderen.

Naarmate deze initiatieven aan kracht winnen, is de vastgoedsector goed gepositioneerd om aanzienlijke vooruitgang te boeken in ESG-naleving, wat uiteindelijk bijdraagt aan een duurzamere en ethisch bewustere bedrijfsomgeving. Paul Wessels concludeert: "Door samen te werken en te investeren in ESG-integratie, kunnen we een positieve impact hebben op zowel onze bedrijven als de samenleving als geheel."


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module