Back to Blog

'ESG-proof vastgoed hotter dan ooit, greenwashing en gebrek aan bewijs groeiend probleem'

ESG en duurzaamheid zijn steeds belangrijkere factoren voor de groeiende belangstelling van beleggers in tastbare activa zoals vastgoed en infrastructuur. De grote vraag is hoe: beleggers zien greenwashing als een groot risico, gevolgd door hoge waardering en moeilijkheden bij het meten van de daadwerkelijke impact.

Bijna alle beleggers nemen tegenwoordig ESG-factoren in aanmerking bij hun beslissingen over investeringen in tastbare activa, volgens een recent onderzoek van Aviva Investors.

Het onderzoek, genaamd Real Asset Study 2023, ondervroeg 500 institutionele beleggers in Europa, Noord-Amerika en Azië, die samen een vermogen onder beheer hebben van $ 3.500 miljard. Uit het onderzoek bleek dat bijna twee derde van de beleggers van plan is om hun allocatie in tastbare activa, zoals vastgoed, te verhogen in de komende twee jaar, in vergelijking met slechts 12% die verwacht hun blootstelling te verminderen. Duurzaamheidsfactoren zijn een steeds belangrijkere drijfveer geworden, met 28% van de respondenten die positieve ESG-impact als primaire reden voor allocatie naar tastbare activa noemde, significant hoger dan slechts 17% drie jaar eerder.

Het rapport concludeerde dat er een "ommekeer in houding ten opzichte van ESG en duurzame beleggingsbenaderingen" is, ook van toepassing op tastbare activa. Zo overwegen 93% van de beleggers ESG-factoren bij hun beslissingen over investeringen in tastbare activa, waaronder 17% die dit beschouwt als "kritieke en beslissende" factoren. ESG-factoren speelden ook een prominente rol bij de belangrijkste redenen voor beleggers om real assets af te wijzen of te verkopen, met gebrek aan duidelijkheid over ESG-credentials of impact gerapporteerd door 38% van de respondenten en zorgen over het niveau van prestaties of transparantie op ESG-gronden door 32%. Meer dan een kwart van de respondenten meldde plannen om hun toewijzingen aan tastbare activa, met hernieuwbare infrastructuur als populairste categorie, te verhogen.

Het rapport onderzocht de belangrijkste redenen waarom beleggers besluiten hun allocatie naar duurzame 'real assets' te verhogen. De belangrijkste redenen zijn de afstemming met corporate waarden, risicobeheer en het grotere bewijs dat duurzame beleggingen financieel beter presteren. Het onderzoek onthulde ook de grootste risico's voor beleggingen in tastbare activa zoals vastgoed, waarvan greenwashing het grootste risico is. Beleggingsstrategieën die zowel financieel rendement als positieve ESG-effecten combineren, zijn het meest populair. Beleggingen gericht op de energietransitie worden gezien als een "sweet spot" met topposities in beide factoren. De Chief Investment Officer van Aviva Investors, Daniel McHugh, merkt op dat real assets nu een betekenisvolle rol spelen in algehele portefeuilles met verschillende risico's en inflatiebescherming. De vraag naar deze beleggingen wordt ook gedreven door de mogelijkheid om de positieve impact van deze investeringen te evalueren.

Klik hier voor het volledige rapport.


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module