Back to Blog

EU stelt nieuwe herstructurering voor van ESG-ratingsbureaus

De Europese Unie heeft dinsdag 13 juni nieuwe regels voorgesteld voor bedrijven die milieu-, sociale en governance (ESG) ratings verkopen. Deze nieuwe regels kunnen sommige bedrijven dwingen om hun bedrijfsstructuur te herzien, wat een grote verandering in de sector zou betekenen, zo meldt persbureau Reuters.

S&P Global, Moody's, MSCI en Morningstar's Sustainalytics zijn enkele van de grootste aanbieders van ratings over de ESG-prestaties van bedrijven. Deze ratings sturen miljarden investeringsdollars. Volgens het voorlopige wetsvoorstel van de EU moeten aanbieders stoppen met het aanbieden van adviesdiensten aan investeerders, het verkopen van kredietbeoordelingen en het ontwikkelen van benchmarks, om mogelijke belangenconflicten te vermijden.

Deze aanbieders moeten toestemming krijgen en worden gecontroleerd door de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA). Het overtreden van de nieuwe regels kan resulteren in een boete die kan oplopen tot 10% van hun jaarlijkse netto omzet.

De nieuwe regels kunnen ertoe leiden dat bureaus hun bedrijven moeten splitsen, hoewel het nog niet duidelijk is welke veranderingen bedrijven precies moeten doorvoeren om als onafhankelijk te worden beschouwd. Critici zeggen dat de methoden voor ESG-beoordelingen te complex en ondoorzichtig zijn, en neigen naar het belonen van bedrijven die meer informatie vrijgeven, in plaats van de bedrijven die het best in staat zijn om ESG-risico's te beheren of de negatieve impact van hun bedrijfsvoering op de planeet te beperken.


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module