Back to Blog

EU: alle nieuwe gebouwen moeten in 2030 nul uitstoot hebben

Het Europees Parlement en de Raad hebben vorige week aangekondigd dat zij een voorlopige overeenkomst hebben bereikt om de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) te versterken, gericht op het verminderen van energieverbruik en uitstoot in gebouwen, met herzieningen die onder meer een uitfasering van fossiele brandstofketels omvatten, evenals een doelstelling dat alle nieuwe gebouwen tegen 2030 nuluitstoot hebben.

Gebouwen zijn een belangrijke bron van wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, en ook een van de moeilijkste te vervangen, gezien hun langetermijnaard. Volgens de Europese Commissie zijn gebouwen verantwoordelijk voor 40% van het energieverbruik in de EU, en voor 36% van de energiegerelateerde GHG-uitstoot. 80% van het energieverbruik van huishoudens wordt gebruikt voor verwarming, koeling en warm water. 

Na de aangekondigde overeenkomst zei Wopke Hoekstra, EU-commissaris voor Klimaatactie:

“In een klimaatneutraal Europa moeten we onze huizen en gebouwen kunnen verwarmen en koelen met minimale uitstoot. We hebben de technologieën om dit te doen, maar we moeten een sterkere zakelijke zaak creëren om energie-efficiënte renovaties te stimuleren. De nieuwe richtlijn Energieprestatie van Gebouwen zal helpen om aanvullende financiering te mobiliseren en bouwwaardeketens een impuls te geven.”

Lees meer over de EPBD op de website van de Europese Commissie.


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module