Back to Blog

European Banking Authority focust op milieu- en sociale risico's

De European Banking Authority (EBA), toezichthouder op Europese banken, heeft een nieuw rapport gepubliceerd. Dit stuk gaat over de invloed van milieu- en sociale risico's op banken en investeringsfirma's en bevat suggesties om deze aspecten sneller te integreren in het bestaande Pillar 1-kader, de regels die bepalen hoeveel kapitaal banken moeten aanhouden.

Het Pillar 1-kader is een van de drie pijlers van de Basel II- en Basel III-regelgeving, die wereldwijde standaarden vaststellen voor de bankregulering. De EBA zegt dat in het nieuwe rapport milieu- en sociale risico's steeds meer op de voorgrond treden, wat het spel voor banken verandert. Dit raakt alles, van leningen en beleggingen tot de dagelijkse bedrijfsvoering, en kan zowel afzonderlijke banken als het hele financiële stelsel beïnvloeden.

Het rapport omvat een heleboel acties op korte termijn die de EBA aanraadt om de komende drie jaar uit te voeren. Dit zijn dingen zoals het meenemen van milieurisico's in stresstests, het stimuleren dat milieu- en sociale factoren worden opgenomen in externe kredietbeoordelingen door ratingbureaus, en rekening houden met deze factoren bij de due diligence en taxatie van onroerend goed dat als onderpand dient. Andere suggesties zijn dat banken moeten nagaan of milieu- en sociale issues een directe aanleiding kunnen zijn voor operationele verliezen en dat ze milieugerelateerde concentratierisico-indicatoren moeten ontwikkelen voor de rapportage aan toezichthouders.

Voor de langere termijn stelt het EBA-rapport voor om het Pillar 1-kader misschien eens flink onder de loep te nemen, vooral omdat milieu- en sociale risico's steeds belangrijker worden. Ze denken aan dingen zoals het gebruiken van scenarioanalyses om het prudentiële kader toekomstbestendiger te maken, het belang van transitieplannen bij het verder ontwikkelen van risicogebaseerde verbeteringen aan Pillar 1, het heroverwegen of de interne beoordelingsmethoden en standaardaanpak voor kredietrisico wel genoeg rekening houden met milieurisico, en het idee om speciale milieugerelateerde risico-indicatoren te introduceren in Pillar 1.

Klik hier om het rapport van de EBA zelf te bekijken.


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module