Back to Blog

Europese Unie zet grote stap voorwaarts in energie-efficiƫntie met EPBD IV Richtlijn

De Europese Unie heeft een belangrijke mijlpaal bereikt in de strijd tegen klimaatverandering en energieverspilling. Een voorlopig akkoord over de herziening van de EPBD IV (Energy Performance of Buildings Directive) is bereikt tussen het Europese Parlement, de Commissie en de Raad. Deze richtlijn is cruciaal voor het verminderen van emissies en energieverbruik van gebouwen in de hele EU.

Kernpunten van de herziene richtlijn zijn:

  1. Aanpassing van de Minimum Energy Performance Standard (MEPS): De slechtste energielabels worden uitgefaseerd. In Nederland, waar al een energielabel C-plicht bestaat, wordt dit nu uitgebreid naar alle utiliteitsgebouwen. Dit betekent dat 16% van de slechtst presterende gebouwen tegen 2030 en 26% tegen 2033 gerenoveerd moeten zijn.

  2. Energieverbruik van Woningen Verlagen: Voor woningen komt er geen minimaal energielabelplicht. Lidstaten streven naar een vermindering van het gemiddelde primaire energieverbruik van woningen met 16% tegen 2030 en 20-22% tegen 2035, met flexibiliteit om rekening te houden met nationale omstandigheden.

  3. Uitzonderingen voor Monumenten en Vakantiehuizen: Lidstaten krijgen de mogelijkheid om bepaalde categorieën, zoals monumentale gebouwen of vakantiehuizen, vrij te stellen van deze verplichtingen.

  4. Van BENG naar ENG voor Nieuwe Gebouwen: Alle nieuwe gebouwen moeten vanaf 2028 (publiek bezit) en 2030 (andere gebouwen) geen emissies van fossiele brandstoffen op locatie hebben en volledig draaien op duurzame energiebronnen.

  5. Voorbereiding op Zonne-energie: Nieuwe gebouwen moeten klaar zijn voor zonne-energie en de installatie van zonnepanelen wordt de norm. Bestaande utiliteitsgebouwen moeten vanaf 2027 geleidelijk zonne-energie installeren.

  6. Whole Life Carbon en GWP: Het aardopwarmingsvermogen (GWP) van alle nieuwe grote gebouwen moet vanaf 2028 worden berekend en gerapporteerd in het Energieprestatiecertificaat (EPC), en voor alle nieuwe gebouwen vanaf 2030.

  7. Routekaarten Whole Life Carbon: Lidstaten moeten vóór 2027 routekaarten publiceren met Whole Life Carbon-doelstellingen en grenswaarden vanaf 2030, met een geleidelijke neerwaartse trend.

Klik hier voor meer informatie.

 

 

 

 

 


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module