Back to Blog

Knight Frank: 12,3 % hogere huur voor meest duurzame gebouwen

De meest duurzame en gezonde kantoorgebouwen in centraal Londen genereren een huur die tot 12,3 % hoger is dan niet-duurzame gebouwen, zo blijkt uit recent onderzoek van internationale vastgoedadviseur Knight Frank.

De meest interessante bevinding is de mate van impact die BREEAM-ratings hebben op de waarde van eersteklas kantoren in centraal Londen. De huurniveaus in deze gebouwen laten een huurpremium zien van  4,7% voor gebouwen met een BREEAM Excellent tot zelfs 12,3% voor een BREEAM Outstanding-rating. 

Het onderzoek geeft aan dat ook voor beleggers voor wie directe inkomsten uit gebouwen echt belangrijk zijn, de beste beoordelingen op het gebied van duurzaamheid belangrijk zijn. Daarnaast schenkt het onderzoek van Knight Frank aandacht aan andere factoren qua Environmental, Social & Governance (ESG) die bijdragen aan een hogere huur en daarmee waarde van het gebouw. Zo blijkt uit het onderzoek dat de aanwezigheid van groene ruimte binnen een afstand van 900 meter bijdraagt aan hogere huren. Dat is iets dat
betrekking heeft op wellness en de ‘S’ van ESG. Op dezelfde manier toont het onderzoek een
'donuteffect' aan van een positieve huurimpact op gebouwen die liggen binnen een straal van 5-10 minuten van een treinstation. Beloopbaarheid en openbaar vervoer zijn sleutelelementen voor ESG.

Klik voor het volledige onderzoek hier.

Klik hier als je meer wilt weten over Blue Module