Back to Blog

MIPIM 2023 in teken ESG: onder druk wordt alles vloeibaar

 

Onder druk wordt alles vloeibaar, en de afgelopen MIPIM laat zien dat dit zeker geldt voor ESG. Tijdens een besloten bijeenkomst op MIPIM gaven grote internationale beleggers aan dat ESG-conform vastgoed voor hen direct verband houdt met een hogere waarde. Deze constatering motiveert de markt om daadwerkelijk inspanningen te leveren voor vastgoed dat een positieve impact heeft op duurzaamheid, gezondheid, welzijn en veiligheid, en om hiervoor het nodige bewijs te verschaffen.

Een viertal belangrijke observaties van MIPIM 2023:

  1. De tijd om in actie te komen is NU wat betreft ESG, zoals te horen viel bij veel gesprekken tijdens MIPIM. De huidige marktteruggang is geen reden om inspanningen te verminderen, integendeel. ESG is nu een absolute must-have als het gaat om waarde. Het startpunt is om je verzameling van ESG-gegevens op orde te krijgen. Als je niet weet wat je meet, kun je geen actie ondernemen.
  2. Een belangrijke boodschap van gesprekken op MIPIM is dat naast de 'E' van ESG, de 'S' en 'G' steeds belangrijker worden. Dit betekent dat er veel meer moet worden samengewerkt in de keten, van fondsmanager, assetmanager tot property manager en alle adviseurs en serviceproviders. Feedback is essentieel om ESG bij de gebruikers van het vastgoed te laten leven.
  3. Nog nooit hebben we zoveel bijeenkomsten en discussies over ESG gezien als tijdens deze MIPIM. Een belangrijke trend in ESG is dat naast adviseurs, ook bestaande partijen in de keten zoals property managers, gebouweigenaren helpen hun ESG-doelstellingen te realiseren. Met name de uitvoering van het ESG-beleid vereist enorm veel data die gebruikt kunnen worden om te bepalen hoe een gebouw nu en in de toekomst presteert.
  4. Een andere conclusie van MIPIM 2023: Ondanks dat de Verenigde Staten ongeveer twee jaar achterlopen op Europa wat betreft hun ESG inspanningen, zullen ze waarschijnlijk in de nabije toekomst de rest van de wereld ESG-lessen geven. Dit komt doordat de VS de kapitaalmarkten, innovatie en technologie heeft. Europa zal hard moeten werken om dit tempo bij te houden.

 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module