Back to Blog

'Misleiding en fraude liggen bij ESG-verslaggeving op de loer'

De trend om over ESG te publiceren is onstuitbaar. Maar door gebrek aan duidelijke normen liggen misleiding en fraude bij ESG-verslaggeving op de loer. Vooral op het gebied van duurzaamheidsverslaggeving is waakzaamheid noodzakelijk, zo stelt hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer in een expertbijdrage in Het Financieele Dagblad.

In het vastgoed rukken standaarden op als BREEAM, Well, Fitwel en LEED en benchmarks als GRESB maar een heel groot deel van de markt meet zichzelf nog niet aan dergelijke normen.

Pheijffer in het FD: 'In vergelijking met financiële verslaggeving staat ESG-verslaggeving in Nederland nog in de kinderschoenen. Op diverse terreinen ontbreken uitgekristalliseerde normen en is onduidelijk wat er precies hoe moet worden gemeten – wat ook (accountants)controle moeilijk maakt - om aan derden zinvolle informatie te verschaffen. Bijvoorbeeld aan aandeelhouders en beleggers die graag groen willen beleggen. Er zijn veel beleggingsfondsen die onder een groen label pretenderen te handelen, maar dat niet daadwerkelijk doen. Op dat vlak zijn al vele luchtbellen doorgeprikt.'

Lees hier het volledige artikel

Klik hier als je meer wilt weten over Blue Module