Back to Blog

Nieuwe EU-richtlijn: Fondsen met ESG-predikaat moeten hard bewijs leveren van transitie

Beleggingsfondsen met een duurzame naam moeten minstens 80% van hun investeringen daadwerkelijk duurzaam beleggen. Bij het gebruik van een 'transitie'-gerelateerde termen zouden (vastgoed)fondsbeheerders moeten aantonen dat de investeringen zich op een duidelijke en meetbare weg naar sociale of milieutransitie bevinden.

Dit staat in een nieuwe richtlijn van de Europese financiële toezichthouder Esma, gepresenteerd in een rapport. Hiermee wil Esma ongegronde of overdreven duurzaamheidsclaims aanpakken. De klemtoon op meetbaarheid (en dus bewijs, red.) is van groot belang voor het toenemende aantal vastgoedfondsen die zich zegt te richten op de verduurzaming van de vastgoedportefeuille. 

 De richtlijn geldt voor beleggingsproducten met termen als ESG (criteria voor milieu, maatschappij en goed bestuur) of andere verwante termen in hun naam. Fondsen die bijvoorbeeld aan 'groen beleggen' of 'impact beleggen' doen, moeten bepaalde drempels halen en voldoende geld in duurzame beleggingen steken.

Esma stelt dat de nieuwe richtlijnen niet alleen ongegronde ESG-claims beteugelen, maar ook duidelijkheid scheppen voor vermogensbeheerders. De naam van een fonds is een krachtig marketingmiddel en speelt een grote rol in de informatieoverdracht aan beleggers. Esma benadrukt dat hoewel beleggers verder moeten kijken dan de naam en de documentatie van het fonds gedetailleerd moeten controleren, de naam significant invloed kan hebben op hun beleggingsbeslissingen.

Lees hier de volledige richtlijn.


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module