Back to Blog

RICS reageert op CSRD: Kansen en Uitdagingen

RICS, de wereldwijde organisatie van vastgoedprofessionals, heeft deelgenomen aan de Europese Commissie's consultatie over de CSRD, om duurzaamheidsrapportage in de vastgoedsector te verbeteren. De nieuwe regelgeving zal een aanzienlijke impact hebben op vastgoedprofessionals, met uitdagingen zoals data beschikbaarheid en rapportagecomplexiteit, maar ook kansen voor nauwkeurige waarderingen en professionele ontwikkeling, zo concludeert RICS.

RICS onderstreept het belang van transparantie, uniformiteit en nauwkeurigheid in eigendomsmeting en waarderingen, en benadrukte het belang van milieu-, sociale en governance (ESG) factoren in het waarderingsproces.

RICS erkent de diepgaande impact van de CSRD op de vastgoedsector en staat achter de invoering van geharmoniseerde en solide rapportagestandaarden. Ze ziet de CSRD als een cruciale stap in het verzekeren van transparantie en geloofwaardigheid in de duurzaamheidsrapportage.

Toch is RICS zich ook bewust van de uitdagingen en kansen die de CSRD met zich meebrengt. Ze wijst op het gebrek aan consistente en geharmoniseerde ESG-prestatie-indicatoren, wat een uitdaging vormt voor de sector. Het ontbreken van sectorgemiddelden voor vastgoed in veel EU-landen wordt eveneens genoemd als een hindernis voor effectieve benchmarking.

De complexiteit van rapportage is ook een punt van zorg. RICS waarschuwt dat de afwijkende rapportagevereisten in verschillende duurzaamheidsrapportagekaders de rapportage ingewikkeld kunnen maken. Ze pleit voor meer afstemming met bestaande kaders om redundantie te minimaliseren en rapportageverplichtingen te stroomlijnen.

Wat betreft de gevolgen van de CSRD voor de vastgoedsector, benadrukt RICS dat de nieuwe richtlijn zal leiden tot verhoogde rapportagevereisten. Dit zal bedrijven dwingen om een brede bekendmaking van ESG-factoren te doen. Verder zal de nadruk op ESG-factoren leiden tot een verandering in waarderingspraktijken, wat invloed kan hebben op de algehele benadering van waardering binnen de sector.

Tot slot wijst RICS op professionele ontwikkelingskansen binnen de vastgoedsector. Met de implementatie van de CSRD zullen professionals die goed op de hoogte zijn van duurzaamheidsrapportage en ESG-praktijken naar verwachting zeer gewild zijn. Hiermee biedt de nieuwe richtlijn niet alleen uitdagingen maar ook kansen voor groei en innovatie binnen de vastgoedwereld.

Klik hier om de volledige reactie van RICS op CSRD te lezen


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module