Back to Blog

Schonere binnenlucht maakt ons veiliger, gezonder en slimmer

Een recent artikel in Science Magazine onthult nieuw onderzoek dat organisaties kan helpen de verspreiding van het virus effectiever te voorkomen. Verbeterde luchtcirculatie en filtratie zijn de meest effectieve strategieën om de verspreiding van de Delta-variant en andere corona varianten te verminderen.

De auteurs van het artikel in Science Magazine concluderen dat intensief schoonmaken en fysieke afstand het aanvankelijke advies waren op basis van de onjuiste theorie dat het coronavirus in grote druppels werd doorgegeven. We weten nu dat een afstand van anderhalve meter niet effectief is, omdat het virus kleiner is en afstanden van zes meter en meer kan afleggen, vierentwintig uur in de lucht kan blijven en door traditionele luchtbehandelingssystemen kan circuleren.

Het onderzoek bevestigt de conclusies die ook worden getrokken door hoogleraar Philomena Bluyssen van de TU Delft en haar collega’s. Het laat ook de positieve voordelen zien van verbeterde cognitieve functies en een lager ziekteverzuim. Aan het einde van het bericht vind je een link naar het artikel.

Samengevat:

  1. Het virus wordt voornamelijk via aërosolen verspreid. Het formaat van 2,5 micron blijft uren hangen.
  2. Aerosol-experts zoals Lidia Morawska van de Australische Queensland University of Technology, Gardens Point; Donald Milton van de Universiteit van Maryland, College Park en Linsey Marr van Virginia Polytechnic Institute en State University voeren aan dat de focus op grotere druppeltjes had geleid tot verkeerde adviezen over intensief reinigen, 2 meter uit elkaar blijven - zelfs buitenshuis - en andere vormen van wat sommige onderzoekers 'hygiëne theater' noemen.
  3. Professor Joseph Allen en zijn collega's van het Harvard Healthy Buildings Program hebben een website gemaakt met een uitgebreide gids voor het handhaven van goede ventilatie in scholen, huizen en bedrijfspanden. De website raadt gebouwbeheerders aan om zoveel mogelijk buitenlucht binnen te halen: een kamer luchtverversing van vier tot zes keer per uur, meer dan het dubbele van de snelheid in een typisch kantoor- of schoolgebouw. In gebouwen die binnenlucht recirculeren, moeten managers upgraden naar filters van ziekenhuiskwaliteit, die tot 90% van de deeltjes van 2,5 micron of kleiner verwijderen, in plaats van de gebruikelijke, die slechts 20% kunnen verwijderen.
  4. Met apps en sensoren die online beschikbaar zijn voor soms enkele tientallen euro’s, kan elke kantoorgebruiker of hotelgast snel CO2 monitoren; sommige apparaten detecteren zelfs Vluchtige organische stoffen (VOS). Als consumenten resultaten posten op vergelijkingswebsites, zouden bedrijven worden gedwongen om op te letten.

Klik hier voor het artikel in Science Magazine

Klik hier als je meer wilt weten over Blue Module