Back to Blog

TCFD: Meer klimaatrapportage door bedrijven

Bedrijven maken veel vaker openbaar hoe ze ervoor staan met klimaatrisico's en kansen dan een paar jaar geleden. Dat staat in het Statusrapport 2023 van de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD). Er is echter nog veel ruimte voor verbetering, want de meeste bedrijven voldoen nog niet aan alle aanbevelingen van de TCFD.

Dit nieuwe rapport is de zesde en laatste jaarlijkse update van de TCFD. De verantwoordelijkheid voor het volgen van de vooruitgang in klimaatgerelateerde verslaggeving gaat nu over naar de International Sustainability Standards Board (ISSB) van de IFRS Foundation. Dit gebeurt na de recente uitgave door de ISSB van wereldwijde standaarden voor duurzaamheids- en klimaatrapportages. 

De TCFD is in 2015 opgericht door de Financial Stability Board met als doel consistente openbaarmakingsnormen voor bedrijven te ontwikkelen. Dit zodat investeerders en andere belanghebbenden de financiële risico's die bedrijven lopen met betrekking tot het klimaat kunnen beoordelen. De aanbevelingen werden gepubliceerd in juni 2017 en hebben tot nu toe effectief gediend als de industriestandaard voor klimaatgerelateerde openbaarmakingen. De aanbevelingen van de TCFD zijn grotendeels opgenomen in de vereisten van de klimaatgerelateerde openbaarmakingsstandaard van de ISSB.

Voor het nieuwe statusrapport heeft de TCFD een studie uitgevoerd, waarbij gebruik is gemaakt van kunstmatige intelligentie technologie, naar de openbaar beschikbare rapporten van meer dan 1.350 grote bedrijven uit verschillende regio's en sectoren over drie jaar.

Uit de studie bleek een significante toename van zowel het aantal bedrijven dat openbaarmakingen doet in lijn met de TCFD-aanbevelingen, als een toename van het aantal gevolgde aanbevelingen door de bedrijven. Volgens het rapport deed 90% van de bedrijven in 2022 openbaarmakingen in overeenstemming met ten minste een van de 11 aanbevelingen van de TCFD, vergeleken met 80% in 2021 en slechts 64% in 2020. En 58% van de bedrijven rapporteert nu over ten minste 5 aanbevelingen, een stijging van 40% vorig jaar en slechts 18% in 2020. Gemiddelde openbaarmakingen per bedrijf bereikten 5,3 in 2022, een stijging van 66% ten opzichte van 3,2 in 2020.

Hoewel elk van de 11 aanbevelingen in de afgelopen twee jaar toenames in rapportage hebben gezien, was de categorie die de meest significante groei in rapportage zag "Klimaatgerelateerde risico's en kansen", die werd geopenbaard door 62% van de bedrijven in 2022, een scherpe stijging ten opzichte van slechts 36% in 2020. Dit werd gevolgd door rapportage over bestuurlijk toezicht, tot 64% van 39% in 2020, en klimaatgerelateerde doelstellingen, gerapporteerd door 66% van de bedrijven in 2022, vergeleken met slechts 42% in 2020.

De categorie met het laagste niveau van rapportage in elk van de drie jaren volgens de studie was die van bedrijfsstrategieën onder verschillende klimaatgerelateerde scenario's, waarbij slechts 11% van de bedrijven in 2022 openbaarmaking over deze aanbeveling deed. Volgens het rapport beoordeelde 90% van de bedrijven deze aanbevolen openbaarmaking als enigszins of zeer moeilijk te implementeren.

Klik hier voor het TCFD-rapport.


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module