Back to Blog

Boris van der Gijp: 'Wij willen koploper zijn in ESG'

 

Vastgoedbelegger Syntrus Achmea wil koploper zijn als het gaat om Environmental Social Governance (ESG). 'Wij kiezen voor duurzame investeringen met financieel én maatschappelijk rendement.' Naast de E worden de S van Social en de G van Governance daarbij steeds belangrijker.
Dat betoogde Boris van der Gijp (Syntrus Achmea) recentelijk tijdens een webinar georganiseerd door Asset Advisory Associates (AAA) en Blue Module. Samen met Anne de Jong (Merin), Frits Smedts (HaskoningDHV) , Herman van den Berg (AAA) en Paul Wessels (Blue Module) sprak hij over hoe gebruiker en belegger samen kunnen werken aan Environmental Social Governance (ESG).

Koploper in GRESB

Syntrus Achmea is al aardig op weg met doelstelling koploper te zijn, zo zei Van der Gijp. Volgens de benchmark voor institutionele beleggers GRESB loopt Syntrus voorop in duurzaamheid, zo betoogde Van der Gijp: 8 van de 9 fondsen hebben de hoogste rating van 5 sterren behaald, de verbetering bij fonds RPF is bijna 10%. ADHCPF is Overall Global Sector Leader en ADRPF is het best presterende core retailfonds van Nederland. ADRF is het nummer 2 Residential fonds van Nederland en Europa en nummer 3 van de niet-genoteerde Residential fondsen wereldwijd. GRP is het best presterende core multi-family fonds van Duitsland.
Op het gebied van Environmental ('E') zet Syntrus stappen door het verduurzamen van bestaand bezit, elk jaar opnieuw worden honderden woningen van C naar A label gebracht. Daarnaast zijn er CO2 reductie plannen en klimaatadaptatie per object en wordt bij verbouw/renovatie gekozen voor de meest duurzame oplossing, bijvoorbeeld in House Modernes, het winkelcentrum aan de Lange Viestraat in Utrecht. Bij nieuwbouw durft Syntrus te kiezen voor innovaties en duurzame bouwmaterialen (bv Houtbouw, circulariteit beton), zo zei Van der Gijp.

'S' steeds belangrijker

Daarnaast wordt de 'S' van social steeds belangrijker. Van der Gijp noemde een aantal voorbeelden: 'In onze woningen geven we voorrang geven aan sleutel beroepen of kwetsbare doelgroepen, we investeren in een plan van eisen voor Geluk & Gezondheid en
zorgen voor huiskamers waar huurders elkaar kunnen ontmoeten.'
Op het gebied van Governance ('G') legt Syntrus Achmea voor de prestaties op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en veiligheid verantwoording af via benchmarks GRESB en PRI. Onderdeel van Governance is ook dat Syntrus samen met de medewerkers zoekt naar verbetering als het gaat om de E en S.
Er kunnen ook dingen beter, vertelde Van der Gijp. Zo wil Syntrus Achmea meer meters maken als het gaat om verbetering van de duurzaamheid in bestaande woningbouw:
De drempel die huurders voelen om hun woning te verduurzamen zou omlaag moeten van 70% naar 25%. Van der Gijp: 'In ruil daarvoor bevriezen we 5 jaar lang de maandlasten
En als extra stimulans voor beleggers stelt hij voor: Geen A, B of C label, dan zou ook geen huurverhoging in woningen toegestaan zijn.
Syntrus wil ook grotere stappen maken als het gaat om duurzaamheid in de winkels
Een andere wens is dat duurzaamheid duidelijker wordt ingeprijsd in taxaties: 'Dan denk ik aan het beter inprijzen van de kosten van verduurzaming grijze labels en dat vervolgens expliciet maken in de taxatie.'


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module