Back to Blog

Vernieuwde duurzaamheidsparagraaf: 'Kan flink effect hebben op waardering'

De recente introductie van Duurzaamheidsparagraaf 2.0, bekend als 'DuPa 2.0', die sinds 17 februari in werking is getreden, markeert een belangrijke mijlpaal in de waardering van commercieel vastgoed. DuPa 2.0 is ontworpen om energieverbruik, klimaatrisico's, en de kosten van verduurzaming centraal te stellen in de taxatie van vastgoed. Ontwikkeld door een coalitie van banken, taxateurs en vastgoedbeleggers, beoogt DuPa 2.0 vastgoedeigenaren te motiveren hun panden te verduurzamen, in lijn met de vereisten van de Europese Centrale Bank die aandringt op een betere beheersing van ESG-risico's door financiële instellingen.

DuPa 2.0 introduceert tachtig nieuwe velden in taxatierapporten die gericht zijn op duurzaamheid en klimaatrisico's en biedt inzicht in de potentiële marktwaardeverandering bij het behalen van een A-label voor energie-efficiëntie. In een recent interview met Vastgoedmarkt lichten Reinier Mijsberg (ABN Amro), Alwin Driessen (Troostwijk), Paul Nelisse (Colliers) en Simon van der Gaast (IVBN) de verwachte gevolgen van deze ontwikkeling voor de vastgoedmarkt toe. Zij wijzen op de verdere groei van een 'groene premie' voor toekomstbestendige panden en een 'bruine korting' voor gebouwen die moeilijk te verduurzamen zijn, wat illustreert dat investeringen in duurzaamheid aanzienlijk financieel voordeel kunnen opleveren.

De impact van deze nieuwe paragraaf op de waarde van vastgoed is complex en afhankelijk van vele factoren, zoals de grootte, isolatiewaarde, beschikbare voorzieningen en locatie van het pand. Speciale aandacht is er voor panden in gebieden met een hoge kans op overstromingen, die waarschijnlijk in waarde zullen dalen. Mijsberg benadrukt dat, hoewel duurzaamheid een cruciale factor is, de marktwaarde van een pand door vele factoren wordt bepaald en dat de exacte financiële consequenties nog moeten blijken.

De implementatie van DuPa 2.0 vereist meer inspanning van taxateurs, die meer tijd moeten besteden aan het begrijpen en toepassen van de nieuwe duurzaamheidsparameters. Dit proces wordt ondersteund door geavanceerde taxatiesoftware, maar de interpretatie en toepassing ervan vereisen diepgaande kennis en inzicht van de taxateur. Ondanks de toegenomen inspanning en de hogere kosten voor het gebruik van duurzaamheidsdata, wordt dit gezien als een waardevolle investering in de toekomst van vastgoedwaardering.

Terwijl DuPa 2.0 een significante vooruitgang betekent, is het duidelijk dat dit slechts het begin is van een continu proces. Op basis van feedback en waargenomen markteffecten zullen verdere aanpassingen worden gemaakt. Dit omvat de integratie van internationale richtlijnen en het verankeren van DuPa in het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Er is reeds een begin gemaakt met DuPa 3.0, waarbij, naast de 'E', er toenemende aandacht is voor de 'S' in ESG, namelijk de gezondheid en het welzijn van de gebruikers van de gebouwen.

Klik hier voor het volledige interview in Vastgoedmarkt

Blue Module is een van de dataleveranciers die door de banken en taxateurs zijn geselecteerd als leverancier van ESG-informatie tbv DuPa 2.0. Voor het genereren van de nieuwe DuPa-bijlage werkt Blue Module samen met fluX, de Nederlandse marktleider in software voor taxatiemanagement. Inmiddels zijn honderden taxateurs aan de slag met het genereren van DuPa-rapportages.


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module