Back to Blog

Blackrock: we eisen ESG-informatie van (vastgoed)bedrijven

Stakeholder kapitalisme heeft alles te maken met het leveren van duurzame langetermijnrendementen voor aandeelhouders. En transparantie over de planning voor een wereld met nul CO2-uitstoot is daar een belangrijk onderdeel van. Maar het is slechts onderdeel van een reeks ESG-informatie die investeerders van ondermeer vastgoedbedrijven vereisen, zegt Blackrock, de grootste investeerder ter wereld.

Larry Fink, CEO van Blackrock zei het vorige maand zo in zijn jaarlijkse CEO-letter: 'Als rentmeesters van het kapitaal van onze klanten vragen we bedrijven om aan te tonen hoe ze hun verantwoordelijkheid jegens aandeelhouders gaan waarmaken, onder meer door middel van degelijke milieu-, sociale en bestuurspraktijken en -beleid.

BlackRocks pro-groene investeringsstrategie heeft geen ideologische, maar een kapitalistische basis, betoogt Fink. “Stakeholder kapitalisme is geen politiek. Het is geen sociale of ideologische agenda. Het is niet woke”, zo zegt hij.

BlackRock, opgericht door Larry Fink in 1988, is ‘s werelds grootste vermogensbeheerder. De holdingmaatschappij verdient geld door het kapitaal van anderen (zoals gefortuneerde particulieren, verzekeringsfirma’s en pensioenfondsen) te beleggen. Per jaareinde 2021 was het bedrijf de grootste vermogensbeheerder ter wereld met een belegd vermogen van bijna 9 biljoen dollar.

Larry Fink in zijn brief: 'Het is twee jaar geleden dat ik schreef dat klimaatrisico een investeringsrisico is. En in die korte periode hebben we een tektonische verschuiving van kapitaal gezien. Duurzame investeringen hebben nu 4 biljoen dollar bereikt. Acties en ambities voor decarbonisatie zijn ook toegenomen. Dit is nog maar het begin - de tektonische verschuiving naar duurzaam beleggen versnelt nog steeds. Of het nu gaat om kapitaal dat wordt ingezet in nieuwe ondernemingen gericht op energie-innovatie, of kapitaaloverdracht van traditionele indexen naar meer op maat gemaakte portefeuilles en producten, we zullen meer geld in beweging zien.'

Bedrijven moeten zich blijven ontwikkelen, anders lopen ze het risico te worden vervangen door concurrenten die zich beter aanpassen. En de overgang naar een netto-nul-wereld zal elke industrie (inclusief de vastgoedindustrie, red.) veranderen, voorspelt hij.

Klik hier voor de CEO-letter van Blackrock

Klik hier als je meer wilt weten over Blue Module