Back to Blog

CSRD: een boost voor ESG in de vastgoedwereld

De nieuwe EU-duurzaamheidsrichtlijn, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), schudt de vastgoedsector flink op: door dit baanbrekende initiatief moeten vastgoedbedrijven nu belangrijke ESG-zaken binnen en buiten hun organisatie rapporteren, wat op korte termijn een enorme impact heeft.

Grote beursgenoteerde ondernemingen moeten er al vanaf 1 januari 2024 aan voldoen. Middelgrote zijn een jaar later aan de beurt. Een stappenplan is altijd handig om een begin te maken. Om te voldoen aan de eisen van de CSRD, moet je een materialiteitsanalyse en nulmeting doen, je ESG-doelen bepalen binnen een lange-termijn-ESG-strategie en je managementsystemen en interne controles op orde krijgen.

Een materialiteitsanalyse is een proces waarbij vastgoedbedrijven de belangrijkste milieu-, sociale en bestuurlijke (ESG) kwesties identificeren en prioriteren die relevant zijn voor hun activiteiten en belanghebbenden. Deze analyse helpt organisaties te bepalen welke onderwerpen de grootste impact hebben op hun bedrijfsvoering en waar zij zich op moeten richten in hun duurzaamheidsrapportage, strategie en besluitvorming.

Hoe verhoudt CSRD zich tot de ook in het vastgoed veel besproken Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)? In een notendop richt SFDR zich op de financiële sector en gaat het over hoe vastgoedfondsen duurzaamheid opnemen in hun investeringsbeslissingen en adviezen. Aan de andere kant focust CSRD zich op vastgoedbedrijven in het algemeen en betreft het de rapportage van bedrijven over hun ESG-aangelegenheden. Beide initiatieven maken deel uit van de ruimere Europese pogingen om duurzaamheid en ESG-transparantie te stimuleren.

Wat gaat er veranderen voor de vastgoedsector?

Door de CSRD kunnen vastgoedorganisaties niet meer alleen over hun financiële situatie rapporteren zonder hun milieu- en sociale impact te vermelden. Om dit te doen, is het belangrijk om het materialiteitsbeginsel te volgen bij het bepalen van de ESG-onderwerpen waarover je moet rapporteren. Materialiteit is het concept dat bepaalt waarom en hoe specifieke kwesties belangrijk zijn voor een bedrijf. Door het concept van "dubbele materialiteit" te introduceren, moeten organisaties rekening houden met zowel de impact van klimaatgerelateerde risico's en kansen op de waarde van het bedrijf ("financiële materialiteit" of "interne impact") als de externe effecten van de activiteiten van het bedrijf op het milieu ("milieu- en sociale materialiteit" of "externe impact").

Naast de verplichte eisen, zal CSRD ook een enorme gamechanger zijn voor de sector als het gaat om openheid en inzicht in duurzaamheidsrisico's en kansen. Daarnaast helpt het vastgoedbedrijven met goede ESG-resultaten om geld binnen te halen. Om aan de CSRD te voldoen, moeten vastgoedbedrijven een lange-termijn duurzaamheidsstrategie hebben en duurzaamheidsbeheer uitbreiden om zowel interne als externe duurzaamheidsrisico's en kansen te omvatten. Omdat de vastgoedmarkt draait op financiering en investeringen van allerlei investeerders, wordt het steeds belangrijker om inzicht te hebben in duurzaamheidsprestaties, strategie en duurzaamheidsrisico's en kansen om geld aan te trekken, een streepje voor te hebben op de concurrentie en je duurzaamheidsdoelen te halen.

De Europese Commissie gaat de sectorspecifieke duurzaamheidsrapportagestandaarden aannemen voor 30 juni 2024. Deze rapportagestandaarden zijn vooral belangrijk voor sectoren die te maken hebben met hoge duurzaamheidsrisico's of impact. De informatie die door deze standaarden wordt gespecificeerd, moet in verhouding staan tot de omvang van de risico's en de gevolgen die te maken hebben met de duurzaamheidskwesties die per sector zijn vastgesteld.

In een meerjarig proces is EFRAG van plan om sectorspecifieke standaarden te ontwikkelen voor 41 sectoren. EFRAG, ofwel de European Financial Reporting Advisory Group, is een onafhankelijke adviesorganisatie die de Europese Commissie adviseert over financiële verslaggevingskwesties. Ze zijn nu bezig met de eerste reeks sectorspecifieke standaarden, waarvoor EFRAG aanbevelingen gaat publiceren in november 2023, met als doel dat de Commissie ze in juni 2024 wettelijk aanneemt. De eerste focus ligt op sectoren met een hoog duurzaamheidsrisico of impact op het milieu, waaronder de vastgoedsector.

Zie ook:

ING: CSRD: preparing for a deluge of sustainability disclosures

Europese Commissie: Corporate sustainability reporting

Bereid je optimaal voor op ESG-projecten en strikte overheidsregels: Met Blue Module-software ben je helemaal klaar voor ESG-projecten in je gebouwen en vastgoedportefeuille. Creëer je eigen unieke ESG-database en voldoe moeiteloos aan de groeiende regelgeving, zoals SFDR en CSRD.

 


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module