Back to Blog

Duurzame fondsen in 2023: 50% meer rendement dan traditionele

Duurzame fondsen keerden in 2023 terug naar de langetermijntrend van beter presteren dan hun traditionele tegenhangers, terwijl het beheerd vermogen bleef toenemen. Volgens een nieuw "Sustainable Reality"-rapport van het Morgan Stanley Institute for Sustainable Investing presteerden duurzame fondsen beter dan hun traditionele collega's over alle belangrijke activaklassen en regio's in 2023.

Over het algemeen genereerden duurzame fondsen mediane rendementen van 12,6%, bijna 50% voor op de 8,6% rendementen van traditionele fondsen, waarbij de betere prestaties voornamelijk in de eerste helft van het jaar plaatsvonden. De vraag van beleggers bleef ook sterk met een toename van 15% van het beheerd vermogen ten opzichte van de niveaus in 2022, tot $3,4 biljoen; duurzame fondsen vertegenwoordigen nu 7,2% van het totale wereldwijde beheerd vermogen.

"2023 zag duurzame fondsen terugkeren naar hun langetermijntrend van het overtreffen van hun traditionele tegenhangers," zegt Jessica Alsford, Morgan Stanley's Chief Sustainability Officer en CEO van het Institute for Sustainable Investing. "Dit volgt op onze enquête onder individuele beleggers, die vond dat een meerderheid op zoek is naar zowel concurrerende financiële rendementen als duurzaamheid in hun beleggingsstrategieën. Onze nieuwe analyse toont aan dat dit mogelijk kan zijn."

Een analyse van het instituut van Morningstar-gegevens vond dat het investeren van een hypothetische $100 in een duurzaam fonds in december 2018 met 35% zou zijn gestegen als het het mediane rendement voor elk van de afgelopen vijf jaar had behaald. Voor traditionele fondsen zou die investering met 25% zijn gestegen.

Klik hier voor de uitgebreide berichtgeving


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module