Back to Blog

Paalrot-risico's voor alle gebouwen in Nederland in beeld

Bij het in kaart brengen van klimaatrisico's is paalrot een belangrijk onderdeel. Blue Module geeft voor gebouweigenaren en partijen die ESG-informatie moeten beoordelen, zoals taxateurs en accountants, voor elk gebouw in Nederland een inschatting van schade door paalrot in 2050.

Paalrot-risico, ofwel funderingsproblemen, is een van de onderdelen die Blue Module in kaart brengt in de recent geïntroduceerde BasicScan: Dit is een geavanceerde tool voor snel inzicht in ESG-impact van vastgoedportefeuilles. Gebaseerd op openbare data, analyseert het energieverbruik en CO2-uitstoot, biedt het sociale indicatoren en ondersteunt het ESG-regulering zoals CSRD en SFDR en het waarderen van de ESG-aspecten van een gebouw bij vastgoedtaxaties. Naast paalrot zijn klimaatrisico's als hittestress, overstromingsrisico, aardbevingsrisico en risico op natuurbranden onderdelen van de BasicScan.

Lage grondwaterstand leidt tot paalrot

Paalrot is een schimmelaantasting van houten funderingen die wordt veroorzaakt door een lage grondwaterstand. Wanneer houten funderingspalen droogvallen en in contact komen met zuurstof, gaan ze schimmelen en rotten, waardoor funderingen van gebouwen kunnen beschadigen en verzakken. Dit kan een groot risico vormen voor gebouwen in Nederland, vooral voor die gebouwd zijn op houten paalfunderingen of ondiepe funderingen op staal. De BasicScan bevat risicokaarten voor paalrot en zetting van funderingen op staal, waarmee de blootstelling, kwetsbaarheid en het risico op deze aandoeningen kunnen worden bepaald.

1 miljoen panden lopen risico

Het vertalen van klimaatrisico's naar kwantificeerbare financiële risico's blijft een uitdaging voor bedrijven wereldwijd - Naar schatting zijn er alleen al in Nederland 750.000 tot 1.000.000 panden op een fundering van houten palen of op staal. Deze zijn gevoelig voor bodemdaling en lage grondwaterstanden en daarmee voor droogte. De verwachting is dat de schade tot 2050 door paalrot en verschilzetting van panden gefundeerd op staal bij een onveranderd klimaat tussen 5 en 39 miljard euro ligt. Door toename van droogte bij klimaatverandering (KNMI scenario WH+) kan dit met 3 tot 15 miljard euro toenemen. Deze bedragen behelzen alleen het risico voor panden. Schade aan infrastructuur zoals wegen, bruggen en nutsvoorzieningen door bodemdaling is hierin niet meegenomen.


 

Maak een afspraak voor een demo van Blue Module